Steinars drømmetur gjennom Hardangervidda

Fellestur

Fra dato
4. juli 2015
Til dato
11. juli 2015
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Fjelltur, Hyttetur, Daltilfjell, Pakketur, Ukestur
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, Litlos
Turområde
Hardangervidda, Hardangervidda
Turkode
10497
Dette arrangementet er over!

Turen er desverre avlyst.

Oppleve ville fjell og kjente landemerker som Trolltunga. Selve veiviseren på vidda og Kongen av Hardangervidda Hårteigen, samt viddas høyeste isfri topp Sandfloegga på 1721 moh.  I godvær er utsikten helt uforglemmelig. Bli med på Steinar sin drømmetur.

 


 

Drømmeturen

 

Steinar Lauritzen er turleder på denne turen.    
Han jobber som lærer og på fritiden er han en ivrig fisker og er veldig glad i å være ute i naturen. Han går ofte på tur, både i skogen og på fjellet, og liker å dele naturopplevelser med andre. Gleden med å være på tur blir større når man er flere. Han er godt kjent i området hvor turen skal gå, men han har kun gått turer alene

 

 

PROGRAM:

Dag 1

Ankomst Tyssevassbu Hotell
Oppmøte på Oslo S ved nedgangen til plattformen 20 minutter før avreise. Plattformen vil bli opplyst på tavla i avgangshallen. Avreise med Bergenstoget fra Oslo S kl 08.25 til Voss, ankomst 13.42. Kort opphold i Voss. Med buss til Tyssedal kl. 15.48, ankomst ca kl 17.44. Overnatting på Tyssedal Hotel , et praktbygg fra 1913 i staselig Jugendstil som ligger i et imponerende og dramatisk landskap med Folgefonna- og Hardangervidda Nasjonalparker som nærmeste nabo.

Dag 2

Tyssedal - Tyssevassbu
Trolltunga er et bergutspring som "henger" ca. 700 meter over Ringedalsvannet i Skjeggedal. Utsikten fra Trolltunga er mildt sagt spektakulær, og følelsen når du går ut på Tunga er en fjellopplevelse du vil huske i lang tid. Stien opp til Måglitopp er en tydelig og godt brukt, men bratt sti som stiger rundt 450 høydemeter. Stien går videre relativt flatt innover Gryteskar, og ved et skidele rett før stigningen tar man til høyre. Deretter går man mot skaret og videre mot Trombeskar der stien tar av mot Tyssevassbu og videre innover Hardangervidda. Stien til Trolltunga fortsetter østover og slakt ned mot Store Floren, der det er murrester etter en stall for hestene som ble benyttet ved anleggsdriften for kraftutbyggingen tidlig på 1900-tallet. Her er det rennende vann og en fin rasteplass. Videre går turen over Hesteflåene og over den tørrlagte elven Endåno, hvor du kan se tydlige spor etter anleggsvirksomheten. Bratt opp til Endanuten, og så krysser man den tørrlagte elven til Tyssetrengene. Dette var et tvillingfossefall på 300 meter fritt fall (Norges høyeste). Disse to ble bygget ut i 1967. Stien går videre forbi Tysshøl som er oppdemmet og som har en fin badestrand. Nå er du nesten fremme med turens høydepunkt: Trolltunga . Det er mulig å gå ut på kanten men vis ekstrem varsomhet! Vi går videre nord-øst rettning Tyssevassbu (1319 moh ), 8,5 t. 

Dag 3 Tyssevassbu - Torehytten
Vi går østover til Torehytten, forbi Selsløken og Grobotnen. Torehytten ble bygget i 1964 og ligger ved Øvre Solvatnet med utsikt mot Hårteigen. Hårteigen er et mål for mange av de som besøker hytta. Med sine 1690 moh får du på en klarværsdag et rundskue av de sjeldne over hele vestvidda. Dette er en tur hvor du vil oppleve  de store variasjonene i landskapet på Hardangervidda. Torehytten   (1330 moh), 7,5 t.
Dag 4 Torehytten - Litlos
Turen går forbi Hårteigen og hvis været tillater går vi opp toppen. Hårteigen er et av de høyeste fjell på Hardangervidda. Fjellet er det mest karakteristiske landemerket på vestvidda og er synlig over store områder. Det kalles derfor kongen av Hardangervidda. Videre i lettkupert terreng til Litlos  (1180 moh), 5,5-7 t.
Dag 5 Litlos - Hellevassbu
I kupert terreng og bratt ned Buadalen til Hellevassbu  (1167 moh), 5-6 t.
Dag 6

Hellevassbu
Tur til Sandfloegga (1669 moh) som ligger innen gangavstand fra hytta. Her det på en klar dag utsikt til Hardangerjøkulen, Hårteigen, Gaustatoppen, Vesle Nup, Holmesjøen, Mannevatn, m.m.. Sandfloegga er i likhet med den noe lavere Hårteigen delt inn i tre etasjer av bergarter. Underst er det grunnfjell-granitt, ovenfor ligger metamorfe sedimentbergarter, og øverst danner den harde gneisen de bratte stupene i nordøst. 6,5 t.

Dag 7

Hellevassbu - Haukeliseter
Gjenom Sudskar, videre i kupert terreng ned til Haukeliseter (1000 moh). Haukeliseter består av 17 bygninger, inkludert pumpe- og aggregathus etc. Les mer om arkitektoniske løsningsbetraktninger og byggehistorikk her . , 7 t.

Dag 8

Hjemreise fra Haukeliseter
Med Haukelisekspressen fra Haukeliseter kl. 12.35 til Bussterminalen Oslo, ankomst kl 18.20.

Med forbehold om endring i programmet! 

 

 


 Pris Kr. 6.329,- fra Tyssedal/til Haukeliseter
Kr. 7.921,- fra/til Oslo
Ikke-medlemstillegg kr. 950,-. Bli medlem i DNT.
Turpakken inkluderer: Overnatting, turleder, alle måltider (frokost, niste/termos, vanligvis tre-retters middag) med unntak av: Første dag kun middag, siste dag kun frokost+niste/termos.
Annet  = selvbetjent hytte
t = Antall timer effektiv gange uten pause
Kart og ruteinformasjon

Turkart Haukelifjell og Hardangervidda vest 1: 50 000. Norgesserien, Nordmannslågen 1:50 000 til toppturen.
Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon.
Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken.

Utstyr og Pakkeliste sommer

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer

Viktig informasjon om fellesturer sommer

Før du melder deg på en tur les: viktig informasjon fellesturer sommer

Vilkår for deltakelse på fellesturer Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

KONTAKTINFORMASJON OG BOOKING

SPØR VÅR TURINFORMASJON

Har du spørsmål angående turen, kart eller om utstyr, anbefaler vi å ta kontakt med vår turinformasjon på tlf. 22 82 28 22, mandag til fredag mellom 08.30 - 16.00, eller på e-post: turinfo@dntoslo.no

UT.NO

Mer generell informasjon finner du på Hele Norges Turplanlegger.

BOOKING

For booking velg dato øverst til høyre.

 

 

Kontaktinformasjon: