Avlyst Fjellsportkurs nivå 1 Jotunheimen - Krossbu (telt)

Dette arrangementet er over!
Avlyst: Denne aktiviteten er dessverre avlyst.

Fjellsportkurs er for deg som trives i høyfjellet, og som ønsker å lære om både bre og klatring. Målet med kurset er å gi deg et grunnlag for helhetstenkning rundt høyfjellsaktivitet når det gjelder bre, snø, is og fjell. På fjellsportkurs nivå 1 lærer du grunnleggende ferdigheter innen bre og fjellklatring, om turplanlegging og alpine farer. Vi bor i telt ved Krossbu hele uka, som har kort vei til Jotunheimens største isbre; Smørstabbreen og Smørstabbtindane.

PROGRAM

Målet med et fjellsportkurs er å gi deg en elementær innføring i fjellsport: tinderangling (lett klatring og klyving blant tinder og egger), klatring i fjell og ferdsel på bre. Dette skal sette deg i stand til å planlegge og gjennomføre turer på egenhånd senere. Naturopplevelse, forsvarlig naturbruk og samhold i taulaget er viktige elementer. Vi legger vekt både på å mestre klatretekniske problemer og å oppleve vakker fjellnatur. 

Kursopplegget er basert på flest mulig praktiske øvelser. På turene blir deltakerne delt inn i taulag sammen med en instruktør. På kveldstid blir det gjennomgang av dagens øvelser, noe teori, samt orientering om neste kursdag.

Dag 1: Oppmøte Krossbu

 • Oppmøte Krossbu kl. 18.00
 • Presentasjon av instruktørene
 • Presentasjon av deltakere, forventninger til kurset
 • Generelt om kursdagene og hva man bør sitte igjen med etter kurset
 • Utdeling/sjekk av utstyr. Gjennomgang av bruk

Dag 2: Kurs- og turdag på bre

 • Innbinding på bre
 • Bevegelsesteknikk i is – øvelse uten tau. Bruk av stegjern, øks, trinnhugging og hopping.
 • Enkel gange i is med tau
 • Redning i is og eventuelt snø (viktig at alle får prøvd alle plassene i taulaget)

Oppsummering mellom hver redning. Vi lærer av det som er gjort – eller utelatt.

Dag 3: Kursdag på klatrefelt

 • Innbinding ved klatring
 • Kameratsjekk
 • Demo av taubrems / sikring 
 • Bevegelsesteknikk
 • Rappell
 • Legge topptaufester i trær og bolter
 • Standplass
 • Rappellfester
 • Demonstrasjon av vekselled med taulagsrutiner, plassering av mellomforankringer, etablering av standplass med mer.

Kveldstema: Gjennomgang av neste dag. Vi setter sammen elementene som er lært til nå med tanke på gjennomføring.

Dag 4: Kurs- og turdag med klatring 

Enkel klatretur, men gjerne med innslag av enkel brevandring. Turen legges opp etter rådende vær- og føreforhold.

Dag 5: Kurs- og turdag på bre

 • Videre trening av redning på både is og snø
 • Snøbakketeknikk

Kveldstema: Gjennomgang av dagen, orientering på bre og planlegging av neste dag.

Dag 6: Turdag på bre, avslutning og hjemreise

Det legges opp til en tur der man også går på bre som byr på mer utfordringer bremessig en forrige turdag. Turen legges opp etter rådende vær- og føreforhold. Vi legger opp til en egen orienteringsøvelse i løpet av dagen hvis dette blir mulig å gjennomføre med tanke på tidsbruk, forhold og eventuelle andre hensyn.
Kursavslutning på Krossbu på ettermiddagen ca. kl. 16.00.

Med forbehold om endring i programmet! Hvor stor vekt det blir lagt på henholdsvis klatring, brevandring og toppturer vil variere noe fra kurs til kurs avhengig av værforholdene, og vi har muligheter for å legge inn en ekstra dag i klatrefelt/klatrevegg.

Pris

Kr 9.900,-
Ikke-medlemstillegg kr. 1500,- Bli medlem i DNT.  
På dette kurset får DNT medlemmer mellom 18 og 26 år en rabatt på kr 500,-. Denne rabatten er sponset av DNT ung Oslo og Frifond.
Valgfritt tillegg ved påmelding: Leie av klatre- og breutstyr kr. 400,-

Kurspakken inkluderer: instruksjon og teltavgift på Krossbu
Deltakerne må selv ordne med transport til kursstedet, og alle måltider (frokost, lunsj, snacks og middag)

Maks antall deltagere på dette kurset: 12 (pluss fire instruktører)

Velkomstbrev sendes deltakerne på e-post ca. 1-2 uker i forkant av kurset. Der står det blant annet hvem som er kursleder og kontaktinformasjon til denne. Kursleder vil ta nærmere kontakt med deltakerne innen kursstart om ytterligere detaljer.  

Passer kurset for meg

Kurset krever ingen forkunnskaper, ut over at du er i god fysisk form. Kjennskap til klatring og brevandring fra tidligere vil være en fordel, men er ikke et krav for deltakelse. Enkelte av dagene på fjellet kan bli lange. Aldersgrense for kurset er 18 år.

Gradering: Krevende

Overnatting 

Les mer om hytta her: Krossbu
Hytta ligger langt nordvest i Jotunheimen ved foten av Sognefjellet rett ved Sognefjellsvegen (fv. 55). Den er et flott utgangspunkt for toppturer i området ved Smørstabbrean og turer over breen og til Fannaråken

Hvordan komme til/fra oppmøtested?

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for kurset på egenhånd. Hverken kursleder, administrasjon eller bestyrere kan, av ulike årsaker, organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på kurset. 

Hytta ligger rett ved Sognefjellsvegen (fv. 55) med daglig bussforbindelse til Lom, Otta, Sogndal og Øvre Årdal i høysesongen om sommeren.

Utstyr og pakkeliste

Personlig klatreutstyr:
Komplett utstyrsliste finner du HER.

Personlig turutstyr:
Breboka, Håndbok i brevandring, utgitt av DNT Fjellsport. Boka kan kjøpes i DNT-butikken

Bekledning for høyfjellet: vind- og vanntett ytterbekledning, lue, hals/skjerf, vindvotter og votter (+ reserve), tykk genser eller dunjakke, ullundertøy, ullsokker (+ reserve), ekstra klesskift og lange gamasjer.
Klær på bre blir møkkete, så ikke velg det nyeste og fineste du har.

Fottøy: fjellstøvler (stiv såle, godt impregnerte, må være inngått).

Turutstyr: blant annet kart og kompass, telt, liggeunderlag, sovepose, kokeutstyr, førstehjelp, ryggsekk (evt med plastsekk innvendig mot fuktighet), hodelykt, termos, drikkeflaske, solbriller/brebriller, solkrem (høy faktor), papir og blyant, fløyte med snor og toalettsaker. 

Øvrig utstyr: Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer

Leie av utstyr:
Alt bre- og klatreutstyr, unntatt klatresko, kan leies. Pris for komplett pakke er kr 300,- for kurset. Hvis du trenger å leie utstyr du melde fra om dette ved påmelding, ved å huke av for «Leie av utstyr».

Kart og ruteinformasjon:
Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter eller i vår nettbutikk.

Smitteverntiltak på turer og hytter

Deltakerne må ha med hånddesinfiseringsmiddel og munnbind til egen bruk. Deltakere må selv ta ansvar for å overholde god avstand til hverandre og ellers ta hensyn slik at det er god plass og god køkultur på hyttene og på tur. 

Våre kursledere, instruktører, turledere og bestyrere er godt informert om tiltakene og vil hjelpe dere å få en tur som i hovedsak er preget av turopplevelsene i en romslig og sikker atmosfære og ikke Covid-19.

FHIs temaside for koronavirus

Før påmelding

Husk å lese  "Viktig informasjon - fellestur vinter" før du melder deg på kurset.

Vilkår for deltakelse: 
Når du melder deg på dette kurset bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Om våre kursledere, instruktører og turledere 

Våre kursledere og instruktører er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

 

Fjellsportkurs nivå 1 Jotunheimen - Krossbu (telt)

Fjellsportkurs er for deg som trives i høyfjellet, og som ønsker å lære om både bre og klatring. Målet med kurset er å gi deg et grunnlag for helhetstenkning rundt ...

Kontaktinformasjon: