Over Jostedalsbreen - i patentførernes fotspor

Fellestur

Fra dato
13. juli kl. 16:00
Til dato
17. juli
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Bretur, Hyttetur, Fjelltur, Tungestølen, Fjellsport, Flatbrehytta, Turkatalog2022_Bretur
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, DNT fjellsport Oslo
Turkode
13366
Dette arrangementet er over!

Jostedalsbreen med dens brearmer, stupbratte fjellsider og vide utsyn, hører med til de gjeveste turistattraksjoner i Norge.  I tidligere tider ble breen mest benyttet som samferdselsvei mellom bygdene. Mot slutten av 1800-tallet skjøt turisttrafikken fart med store cruiseskip og hesteskyss opp til de mange brearmene. Trafikken over breen var den gang som nå forbeholdt «de sprekeste», og få beveget seg i de bratte opp- og nedgangene eller oppe på selve breen uten fører.  Det er få som i dag går de klassiske bretraversene om sommeren. 

DNT hadde i mange år egne autoriserte breførere (patentførere) som gikk faste ruter med turister over breen. Også DNT fjellsport (Bregruppa) har tidligere arrangert mange turer. Vi skal gå noen av dem.

Planen er å gå fra Lunde i Jølster over breen til Fjærland og fra Flatbrehytta over breen til nye Tungestølen i Veitastrond. Retur med minibuss til Fjærland.   

PROGRAM

Onsdag 13.juli:  Oppmøte Bøyum camping i Fjærland kl. 16.00

Overnatting enten i telt, campinghytte eller rom. Deltagerne tar selv ansvar for bestilling hvis telt ikke benyttes.

Torsdag 14.juli: Lunde – Fjærland. Turtid ca 8 – 9 timer.

Vi kjører med bil til vestsiden av tunnelen hvor turen starter opp det bratte Lundeskardet.

Denne ruta opp til breen sies å være Norges bratteste opparbeidede turistvei. De senere årene er den restaurert. Kort bretur over Mærrabreen og over til Kvitevardane. Derfra bratt ned i Bøyadalen i Fjærland. Overnatting på Bøyum camping. Ruta regnes som den korteste over selve Jostedalsbreen og i mange år var det fast føring med DNT`s patentførere.

Fredag 15.juli: Øygard – Flatbrehytta. Turtid 2 3 timer.

Fra Øygard mer eller mindre «rett opp» til Flatbrehytta, hvor vi overnatter. Flatbrehytta vil for alltid være knyttet til Anders Øygard fra gården med samme navn. Anders var i mange år patentfører for DNT og bygde den første av de to hyttene allerede i 1954. Anders loggførte mer eller mindre alle sine turer opp til Flatbrehytta. Ti tykke bøker spekket med fakta over en periode på 50 år har han etterlatt seg.  Mer enn 12 tonn har han båret til fjells. Over 1300 turer ble det etter hvert opp til hytta eller over breen som fører, og flere enn 17 000 mennesker overnattet på hytta i hans tid.

Lørdag 16.juli: Flatbrehytta-Tungestølen. Turtid ca 10-12 timer

Fra Flabrehytta er det kort vei opp til Flatbreen. Denne fortsetter vi oppover breen til vi er på høyde med Supphellenipa. Er det fint vær går vi opp på selve toppen med flott utsikt over store deler av Jostedalsbreen. Videre fortsetter turen ned mot Opptaksbreen og ut på ryggen Midtnovi. Derfra bratt ned i Langedalen og frem til nye Tungestølen turisthytte. Tungestølen turisthytte ligger vakkert til i det åpne stølslandskapet under breen og har lange tradisjoner knyttet til turer over Jostedalsbreen. Den gamle private turisthytta fra 1910 blåste nærmest bort julen 2011. Høsten 2019 åpnet den nye arkitekttegnede hytta som nå drives av Luster Turlag.

Søndag 17.juli: Buss til Fjærland. Hjemreise.  

Generell informasjon:

Turene krever at du er i god form og vant til å gå i bratt terreng. Det er en fordel om du har brekurs, men ingen betingelse.
Gradering: Ekstra krevende

Kost og losji: Vi overnatter på Bøyadalen camping, Flatbrehytta (ubetjent turisthytte) og Tungestølen (betjent).  Deltagerne må selv ta med mat (for overnatting i Fjærland og Flatbrehytta) og sovepose (lett).    

Utstyr: Informasjon om dette sendes deltagerne i god tid før turen.

Pris: kr 2.250.  Prisen inkluderer turledelse. Overnatting, mat og reise betales av den enkelte underveis. Turen er støttet med kr 500,- pr person av Erling Bjørstads stiftelse. Leie av breutstyr kan  bestilles ved påmelding på turen. (Kr 400,-)

Ikke-medlemstillegg: kr. 1.000,-  Bli medlem i DNT 

Turledere: Torbjørn Frotveit og Sven Bjørne-Larsen. 

Gjennomføring av planlagt tur forutsetter god værmelding. Det kan derfor bli endringer underveis.

MERK: Med forbehold om endring i programmet! Gjennomføring av planlagt tur forutsetter godt vær. Det kan bli aktuelt med en ekstra dag på tur, avhengig av vær og forhold.

Maks antall deltakere på denne turen: 8 (pluss to breinstruktører)

Velkomstbrev sendes deltakerne på e-post ca. 1-2 uker i forkant av turen. Der står det blant annet hvem som er hovedturleder og kontaktinformasjon til denne.


Les mer om hyttene her: 
Flatbrehytta
Tungestølen
Bøyum camping

Matallergi: Gi beskjed ved påmelding!

Hvordan komme til/fra oppmøtested?

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for turen på egenhånd. Hverken turleder/instruktør, administrasjon eller bestyrere kan, av ulike årsaker, organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på turen. 

Reiser du med kollektivtransport kan du sjekke entur.no for reisealternativ.

Offentlig transport fra Oslo: 
Se rutetider på entur.no eller VY.no

DNT Oslo og Omegn er ikke ansvarlig for om det blir endringer/feil på rutetidene. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene er riktige før påmelding til turen.

Kart og ruteinformasjon 

Turkart Jostedalsbreen. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken 

Utstyr og pakkeliste

Informasjon om utstyr sendes deltakere i god tid før turen.

Smittevernstiltak og hygiene på turer og hytter

Normale regler:
- Hold deg hjemme dersom du føler deg syk.
- Fortsett å vaske hender grundig. Har du ikke tilgang på varmt vann og såpe benytt håndsprit.
- Bruk papirlommetørkle. Har du ikke tilgang på dette er det best å hoste i albuekroken.
 

Før påmelding

Husk å lese  "Viktig informasjon"  før du melder deg på turen.

Vilkår for deltakelse: 
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Om våre kursledere, instruktører og turledere 

Våre kursledere og fjellsportinstruktører er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

 

Kontaktinformasjon: