Langtur i Femundsmarka fra Tynset til Røros.

Fellestur

Fra dato
15. august kl. 08:20
Til dato
24. august kl. 21:26
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Frivilligorganisert, Turkatalog2022_Hyttetilhytte, Hyttetilhyttetur, Femundsmarka, Voksen, Langtur
Arrangører
Vandregruppa, DNT Oslo og Omegn , Frivilligturer DNT OO
Turområde
Femundsmarka (se kart)

"Gå UT i stua og INN i naturen", sa Nils Faarlund under sine sommer og vinterkurs ved Norges Høgfjellskole (Start - Stiftelsen Norges Høgfjellsskole (norgeshogfjellskole.no). Det gjør vi her, INN i villmarka over fjellvidder og gjennom furuskog. Vi går inn i riket til Stor-Hans og Jo-Larsa (Stor-Hans og Jo-Larsa – eneboere i Femundsmarka - Gränslandet (graenslandet.se)). På denne langturen skal vi gjennom Raudsjøheimen med noen av DNT Oslo & Omegn sine minst brukte hytter, over Femunden, inn i Femundsmarka, langs Femunden opp mot Vigelen til Ljøsnåvollen, og så vestover langs Malmvegen (historisk vandrerute i seg selv) til Røros.

Vi bor fortrinnsvis på selvbetjente hytter, men vil tilbringe en natt i luksus på Svukuriset og en natt på Ljøsnåvollen. Ljøsnåvollen er et klenodium i seg selv som seter drevet på gamlemåten uten strøm og innlagt vann. I tillegg vil vi ha en overnatting under litt mer primitive forhold i koie ved Muggsjøene, under åpen himmel eller under tarp. I dette området i Femundsmarka nord for Røa er det mange åpne koier, men vi må alle ha med oss utstyr som tilstrekkelig varm sovepose og liggeunderlag.

Dag 1 – 15 aug

 • Tidspunkt og Oppmøte: Mandag 15 august 0820 ved nedgangen til perrongen på Oslo S. Turleder Thomas vil ta imot dere. Evt oppmøte annet sted avtales ved påmelding.
 • Hver enkelt bestiller selv biletter - Tog Oslo S – Tynset, avg 0834, ank 1253 (www.vy.no).
 • Vi går Tynset – Knausen (6 sengeplasser), ca 13 km.

Denne turen er forholdsvis kort. Vi starter direkte fra Tynset stasjon og stiger ca 500 m til toppen av Bratthøa, for deretter å gå ned mot Knausen. Knausen er en liten hytte og det blir ikke sengeplass til alle. Siri K. Størrøsten, tilsynet ved Knausen og områdekontakt i Femundsmarka, vil skaffe 2-3 ekstra madrasser. Dvs at det blir soveplass inne til 8-9 i gruppen. Dette forutsetter imidlertid at det ikke er noen andre på Knausen siden det ikke er mulig å bestille alle sengeplassene. De som ikke får sengeplass må sove i sovepose/underlag under tarp evt i svalgang.

Dag 2 – 16 aug

Knausen (6 sengeplasser) – Raudsjødalen (13 sengeplasser), ca 15 km.

Denne turen tar oss inn i Raudsjøheimen til en "bortglemt" hytte man faktisk kan kjøre til sommerstid. Raudsjødalen har også Nord-Europas eldste andelsmeieri (RAUSJØDALEN - GJENNSKAPER EN 165 ÅR GAMMEL OST | TINE SA (mynewsdesk.com)). Turen er ikke så lang men inneholder en oppstigning fra Haugsvangen (ca 550 høydemeter på ca 3 km) opp til skaret mellom Storkletten og Langkletten.

Dag 3 – 17 aug

Raudsjødalen (13 sengeplasser) – Ellefsplass (12 sengeplasser), ca 19 km.

Turen tar oss over Storbekkfatet til Ellefsplass. Ellefsplass er en av DNT Oslo & Omegn sine litt merkelige hytter. Det er egentlig et bolighus innredet som selvbetjent DNT-hytte, med strøm og innlagt vann 15 m fra en asfaltert vei.

Dag 4 – 18 aug

Ellefsplass (12 sengeplasser) – Sæter (20 sengeplasser), ca 18 km.

Her går vi over Blåkletten og Gråhøgda og kommer ned til gården Sæter i Tufsingdalen. Et av husene på gården Sæter er en DNT-hytte. Her er det også strøm og innlagt vann.

Dag 5 – 19 aug

Sæter (20 sengeplasser) – Svukuriset (betjent, 45 sengeplasser) via Haugen, ca 18 km gange + båttur over Fæmunden. Fra Jonasvollen tar vi MS Fæmund II (Rutetider 2022 - MS Fæmund (femund.no)) den første dagen av høstruten. Reserveløsningen er båttaxi (Forside - Jonasvollen Camping) over Femunden. Fra Haugen går vi gjennom skog til Flata ved foten av Store Svuku, og så på god sti siste biten til Svukuriset.

 • Sæter – Jonasvollen: ca 8 km
 • MS Fæmunden II Jonasvollen – Haugen: 1245-1330
 • Haugen – Svukuriset: ca 10 km.

Dag 6 – 20 aug

Svukuriset (betjent, 45 sengeplasser) – Røvollen (25 sengeplasser), ca 16 km.

Vi går tilbake til Flata 3 km samme vei vi kom dagen før, men nå tar vi til høyre opp mot Falkfangerhøgda, ned til Røvolltjønnan, øst for Nedre Roasten og over Røa til Røvollen. Mesteparten av turen er snaufjell, men siste delen er grovstammet furuskog og tjern som er så typisk for Femundsmarka.

Dag 7 – 21 aug

Røvollen (25 sengeplasser) – Muggsjølia (koie), ca 12 km.

En kort etappe denne dagen, men etappen er forholdsvis tunggått med mye stein. På turen vil vi gå på en esker fra istiden og gå over snaufjell. Mugga må vades, men her pleier det å ligge tau ute. Vannstanden varierer med nedbørsmengden og kan være fra livet eller til opp på leggene. Fokus denne dagen er bare å bare være til INNE i villmarka. Ved Muggsjøene ertablerer vi oss i koie(-r), under tarp eller under åpen himmel avhengig av været. Tørrmat tar vi med fra Røvollen. Er været godt nok tar vi et bad.

Dag 8 – 22 aug

Muggsjølia (koie) – Ljøsnåvollen (betjent, 20 sengeplasser), ca 10 km.

Vi tar en sen start og går en kort tur langs gode stier frem til Ljøsnåvollen. Ljøsnåvollen (Ljøsnåvollen (ut.no)) er en privat sæter som drives på gamlemåten med lokale produkter, og er unik i sin stil. En av de siste i sitt slag. Ljøsnåvollen har overnattingsmuligheter og matservering, men ikke alkoholservering eller dusjmuligheter.

Informasjon på www.ut.no om at Ljøsnåvollen kun tar imot 8 personer pr natt er feil. Dette er avkreftet av de som driver Ljøsnåvollen.

Reserveløsningen denne dagen dersom noe skulle forhindre overnatting og full forpleining på Ljøsnåvollen, er å gå til Fjølburøsta og overnatte der.

Dag 9 – 23 aug

Ljøsnåvollen (betjent, 20 sengeplasser) – Marenvollen (13 sengeplasser), ca 25 km (via Fjølburøsta (12 sengeplasser).

25 km kan virke langt, men stiene er gode. Normalt tar det 1 t  kortere å gå disse 25 km enn de 22 km fra Røvollen til Ljøsnåvollen. Vi går velkselvis i furuskog og på snaufjell og passerer Svartvika, tømmerrenna fra Femunden ned til Feragen for fløting av tømmer til kobberverket, DNT-hytta Fjølburøsta, opp til Gjetsjøhøgda og forbi Gjetsjøvollan til Marenvollen Vi går her delvis langs Malmveien (Malmveien - Historisk vandrerute). Lunsj og pauser tar vi underveis der det passer, men en pause på sandstranden ved Gjetsjøen er et must.

Dag 10 – 24 aug

 • Gå Marenvollen (13 sengeplasser) – Røros, ca 19 km
 • Tog Røros – Oslo S, avg 1620, ank 2126 (www.vy.no).

Vi går fra Marenvollen til Røros såpass tidlig at vi får tid til å se oss rundt i Røros samt en matbit før togreisen tilbake til Oslo. Utsynet over Røros er fantastisk ned fra Skåkåsfjellet. Om vi velger å gå over Skakåsfjellet eller ta en litt raskere rute langs grusvei siste biten, avhenger av hvor mye tid vi ønsker i Røros. Vi går ned til stasjonen med flere dagligvareforretninger, håper på fint vær, kjøper mat og sitter ute. Her kan det også kjøpes mat til reisen tilbake.

Femundsmarka har noe helt eget ved seg. Noen av dere vil på dette tidspunktet være "smittet" av Femundsmarka og komme tilbake. Helt sikkert! Det finnes ingen vaksine :-) Da er det bare å melde seg inn i Facebookgruppen "Femundsmarkas venner" som er opprettet for håpløse tilfeller, for felles trøst, turidéer, glede og oppdatering på forholdene i marka.

Plasser: 9 deltagere og 3 turledere. 

Hvem egner turen seg for?: Turen egner seg for litt viderekomne deltagere som har erfaring fra friluftsliv. Turen forholdsvis lang i lengde og tid, men er på ingen måte ekstrem.

Pris: Overnatting og mat for på 6 selvbetjente hytter (7 om man inkluderer mat til oppholdet ved Muggsjøene som vi tar vi med fra Røvollen) og 2 betjente hytter. Se Priser — DNT Oslo og Omegn

Påmelding: Påmelding ved å trykke på "Meld deg på!" knappen til høyre på siden.

Avmeldingsfrist: 05 aug 22. Ved evt avmelding etter 05 aug refunderes ingen utgifter.

Transport: Den enkelte bestiller tog selv til Tynset og fra Røros iht tidspunkter angitt over.

Bestilling: Turleder bestiller plass på alle hytter samt gruppebillett på Fæmund II.

Forhåndsbetaling: Etter påmeldingsfristen vil det bli sendt ut en e-mail til alle påmeldte deltagere om å betale inn en sum for gruppebillett på MS Fæmund II (se priser Rutetider 2022 - MS Fæmund (femund.no)) og evt Ljøsnåvollen. Grupperabatten på MS Fæmund er 10% slik at summen blir i størrelsesorden kr 230,- (ordinær pris er kr 255,-).

Vilkår for deltakelse:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i Vilkår for detagelse på våre frivillig organiserte turer.

Om våre turledere
Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og/eller instruktørkurs og har mye erfaring med denne type turer. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og -glede med deltakerne. Les gjerne mer om hvem våre turledere er her.

Her kan du kan lese mer om den dugnadsbaserte Vandregruppa i DNT Oslo.

Husk å lese  Viktig informasjon fellesturer. Dette er en frivilligdrevet tur, der turlederne selv har laget turopplegget. Dette er ikke en pakketur og er ikke omfattet av lov om pakkereiser.

Overnatting:

 • Plass på hyttene bestilles av turleder, men betales av hver enkelt deltager på hyttene. Det er begrenset hvor mange senger som kan bestilles slik at det er mulig det ikke blir seng til alle om det er andre på hyttene, men soveplass blir det.

Proviant: 

 • Proviant kan kjøpes fra matlageret på de selvbetjente hyttene.
 • På de selvbetjente hyttene lager vi felles havregrøt (frokost) og middag.
 • Hver og en ordner lunsj selv ifm frokost..
 • På de ubetjente hyttene/koiene/under tarp, så ordner man mat selv (fra matlageret fra hytta i forkant, eller hjemmefra).
 • Full forpleining på Svukuriset og Ljøsnåvollen. 

Betaling av overnatting og proviant:

 • På de selvbetjente hyttene:
  • Betaling skjer via betalingsblankett eller app.
  • Provianten vi bruker til middag og frokost deles på anntall deltagere inkl turlederne, og noteres som "middag" og "frokost" med en sum som vil bli oppgitt.
  • Den enkelte betaler selv lunsj og annet den enkelte tar fra proviantlageret. Dette betales via betalingsblankett eller app.
 • Betjente hytter: Direkte til de betjente hyttene (Svukuriset og Ljøsnåvollen).
  NB Mullig grupperabatt på Ljøsnåvollen. I så fall vil Ljøsnåvollen bli forhåndsbetalt.
 • Koie ved Muggsjøen koster ingenting.

Utstyr: 

 • God sekk til å bære i
 • Kart og Kompass (valgfritt) (Kart Femunden DNT Turkart 1:100 000)
 • Sovepose og liggeunderlag til utenatt/-netter (turledere tar med tarp)
 • Hodelykt
 • Ren lakenpose og eget rent putevar (sovepose er ikke lov inne i hyttene fordi den kan inneholde skadedyr)
 • Badetøy
 • Solbriller/solkrem
 • Stort stykke aluminiumsfolie til å varme smørbrød på bål
 • Riktig bekledning ut ifra værforholdene. Se gjerne værmelding her: www.yr.no, og pakkeliste her: Pakkeliste for sommerturen (ut.no).

Evakuering: Dette håper turlederne ikke blir aktuelt, men i tilfelle evakuering:

 • Femundsmarka har relativt god mobildekning, men det er områder uten.
 • MS Fæmund II trafikkerer sjøen hver dag til faste anløpssteder.
 • Sjøen har også en liten redningsskøyte fra Redningsselskapet.

Arbeidsfordeling: Det er viktig at alle får lov til å bidra, så vi setter sammen team og har lister for arbeidsoppgavene. Det blir en middagsgjeng, en oppvask etter middag gjeng, en frokostgjeng inkl oppvask og en VVS (varme, vann, sanitær) gjeng. Vi vasker oss ut av de selvbetjente hyttene felles.

Corona og smittevern: DNT har utarbeidet en egen veileder for aktiviteter som bygger på myndighetens råd om smittevern. Turleder har rett til å vise bort deltakere som ikke overholder gjeldene regler og anbefalinger.

Hold deg oppdatert på myndighetenes råd: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/

Dersom endringer i smittevernregler vil gjøre det umulig å arrangere turen, vil den bli avlyst.

Langtur i Femundsmarka fra Tynset til Røros.

"Gå UT i stua og INN i naturen", sa Nils Faarlund under sine sommer og vinterkurs ved Norges Høgfjellskole (Start - Stiftelsen Norges Høgfjellsskole (norgeshogfjellskole.no). Det gjør vi her, INN i ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

 • Thomas Misje Mathiisen
 • Astri Jeanette Meen
 • Lars Norseth