Trygg og sikker orientering i vinterfjellet (for turledere)

Kurs

Fra dato
4. februar kl. 13:00
Til dato
6. februar kl. 17:30
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Kurs, Turlederkurs, Kart&Kompass
Arrangør
DNT Oslo og Omegn
Turområde
Hardangervidda (se kart)
Turkode
13296
Dette arrangementet er over!

Har du noen gang hatt følelsen av å ikke ha kontroll på hvor du er eller oppdaget at her kommer jeg jo ikke ned? Da er du en av oss; for enten har du eller vil du komme til å opplevd dette. Men det finnes råd.

"Velkommen til tre aktive dager ute i naturen". Dette kurset er vinterkurset (trinn 3) i rekken av tredagers kart og kompasskurs for turledere. Merk: Trinn 1 er obligatorisk som grunnlag før trinn 2 og/eller trinn 3!

 • Dette kurset vil ta dine kart- og kompassevner til nye høyder, uansett hvilket nivå du er på.
 • Kart- og kompasskurset vinterfjell er en påbygning til trinn 2-kurset "Trygg og sikker orientering i sommerfjellet", som i sin tur er påbygging fra trinn 1-kurset hvor du får med all nødvendig teori samt lærer detaljorientering: "Trygg og sikker orientering i marka".
 • Kurset er også en nyttig forberedelse til de som ønsker å ta vinterturlederkurs i februar/mars. De som søker en plass på vinterturlederkurs må kunne dokumentere gode kunnskaper om orientering og kart- og kompass i høyfjellet (SARTTO, koordinater, kompasskurs, forstå fordeler og begrensninger med forskjellige typer kart,  kartreferanse ved bruk av UTM, veivalg, distanser og tid, bratt lende og steinsprang, oppfang og ledlinjer, nattorientering, ogsv.).
 • Vi overnatter på Brebua. Fredag kursstart kl 13.00 med teori og utfylling av SARTTO for både fredag og lørdag, og om kvelden blir det nattorientering. Lørdag kveld blir det noe teori, utfylling av SARTTO for søndagen, erfaringsutveksling og ikke minst; sosial prat rundt peisen.


Helgen vil hovedsaklig bli praksis i terrenget rundt Finse, men med korte teoribolker inne på hytta og underveis ute i terrenget.

 

Innhold på trinn 3:

 • En kort repetisjon av kart- og kompassbruk samt nyttige tips.
 • Forberedelse til praksishelgen og spesielt nattorienteringen med utfylling av SARRTO

Praksishelg (fredag til søndag)

 • Gode veivalg
 • Krysspeiling
 • Rutehenvisning
 • Detaljorientering på 1:50 000-kart
 • Avstandsbedømmelse og tidsbruk
 • Nattorientering
 • Evaluering

Pris:
DNT Oslo og Omeng sponser overnattingen, mat fra selvbetjente delen og kursledere.
Deltakere må selv betale for transport til/fra oppmøtested. 
 

Utstyr:
Ta med sovepose, liggeunderlag, spade og vindsekk. Ta også med lakenpose til overnatting på Brebua. Utvørne tar med klær som tåler vær og vind, da mye av kurset vil bli holdt utendørs. Ta med eget kompass (obligatorisk), skrivesaker og minimum en god hodelykt (med ekstra batterier) pluss lykt for nattorienteringen (rødt eller oransje lys). Det anbefales å ta med varme klær som kan tas fort av og på underveis (eks. stor dunjakke), fordi det kan bli mange og lange stopp underveis. Skistøvlene bør også være store nok for å holde best mulig på varmen. Vi har mange, og noen ganger lange, stopp underveis.

Annet:
Trenger du turutstyr kan dette kjøpes i vår Turinformasjon eller i DNT Nettbutikken.

Instruktør:
Har du noen sprøsmål kan du gjerne ta kontakt med: Jørn Brynstad, jorn@brynstad.no eller Claudia von Gostomski, cvg@dntoslo.no  

Maks antall deltakere: 12 (pluss to kursledere)

Velkomstbrev og program sendes deltakerne cirka 2 uker før turstart.

Gradering av turen: krevende
Vinterfjellet er vakkert, men lunefullt. Selv den enkleste skitur kan bli svært krevende med utfordrende skiføre og mye vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. I fjellet går man utenom preparerte løyper og må være forberedt på å tråkke spor selv. Pakk sekken riktig og smart.

Overnatting

Deltakerne bor på 4-6-sengsrom i egen lakenpose.

Matallergier: Gi beskjed ved påmelding! 

Hvordan komme til/fra oppmøtested?

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for turen på egenhånd. Hverken turleder, administrasjon eller bestyrere kan - av ulike årsaker - organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på turen. 

Med egen bil fra Oslo:
Bil til Haugastøl og og til Finsestasjon. 
"Seneste togmulighet for å rekke kurset er avgang fra Oslo fredag 4. februar kl 08.25 (Finse kl 12.37). Retur tidligst kl 18.08 (Oslo kl 22.27) søndag 6. februar fra Finse."

Kart og ruteinformasjon:
Turkart Finse 1:50 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken 

 

Smittevernstiltakene kan leses i sin helhet her:

Før påmelding

Husk å lese  "Viktig informasjon - fellestur vinter" 

Er du usikker på erfaring som kreves for denne turen? Vennligst kontakt Tursenteret på info@dntoslo.no 

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Turledere og rutene

Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og - glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.  

Har du spørsmål om turprogrammet, kart eller utstyr?

Er du usikker på erfaring som kreves for denne turen? Vennligst kontakt Tursenteret: info@dntoslo.no 

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.   

Trygg og sikker orientering i vinterfjellet (for turledere)

Har du noen gang hatt følelsen av å ikke ha kontroll på hvor du er eller oppdaget at her kommer jeg jo ikke ned? Da er du en av oss; ...