Vassfaret trekanten i høstfarger

Fellestur

Fra dato
8. oktober kl. 11:00
Til dato
11. oktober kl. 17:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Voksen
Arrangører
Vandregruppa, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Holleia, Vikerfjell og Vassfaret (se kart)
Dette arrangementet er over!

Vassfaret er et sagnomsust dalføre med blinkende vann som perler på en snor. Det har et kulturlandskap spekket med spennende turmål som er krydret med originale historier. Fjell med over 1.000 moh. omgir dalen. Det går ingen veier helt til enden dalen, strømledninger finnes ikke, boplasser med gamle hus er restaurert og store deler av dalen er vernet. Det finnes fortsatt bjørner i dalen. Dit skal vi, og vår høsttur fører oss både opp til fjellet og ned i dalen. 

Dag 1: Bjørke til Fønhuskoia - 16 km - 5,5 timer

Vi starter og avslutter turen på Bjørke midt i dalen. Første dag er preget av å være på fjell som begrenser dalen på nordsiden. Det betyr at vi starter med en oppstigning med rund 400 høydemeter. Vi nyter Slatfjellet i sin fargerike høstkledd før vi beveger oss igjen nedover til dalbunnen og Fønhuskoia. Hytte er oppkalt etter forfatteren Mikkjel Fønhus som gjorde Vassfaret kjent gjennom romanerne sine og sin utrettelig kamp for natur-Norge. 

Dag 2: Fønhuskoia til Venli, Røde-kors-hytta - 17 km - 6 timer

Dagens tur fører oss langs dalen. Det er relativt tett skog med bløte myrpartier, men tidevis kan du skimte blinkende vannspeil i bunnen av dalen og steile fjellsider mot horisonten. Stien passerer flere kulturhistoriske plasser, som er merket med infomasjonstavler. Bl.a. går vi forbi Vassfarplassen som var en bosettning fra før svartedauen. I første del av 1800-tallet var det registrert 12 faste bosetninger, og Vassfaret var på den tiden et levende samfunn med bl.a. skole. Dagen avsluttes i Røde-kors-hytta som DNT leier etter at Vassfarekoia brant ned. 

Dag 3: Røde-kors-hytte, Venli til Storekrakkoia - 22 km - 7 timer

Dagens tur fører oss over Sørbølfjellet, som begrenser Vassfaret i sør. Sørbølfjellet er vilt, nesten uten stier, og det føles som du er på høyfjellet. Kun en eneste hytte passerer vi, og det er "Harehopp". Målet vårt er Storekrakoia som ligger 889 moh. i Bogen med panoramautsikt til Vassfarporten (inngangen til Vassfaret). 

Dag 4: Storekrakkoia til Bjørke - 16 km/22 km - 5,5 timer/7 timer

Turen i Vassfaret nærme seg slutten. Vi går ned igjen til dalbunnen. Her kan vi, alt etter fysisk form, velge om vi enten følger dabunnen tilbake til Bjørke eller om vi gjør en avstikker via stien "slagbjørnen Rugg" opp til Mansfjellet for en siste gang å nyte utsikten. 

Mat: 

Vi bor på ubetjente hytter uten mat.Turlederkjøper inn til middag. Vi deler på kostnadene. Hold av plass i sekene til middagsingredienser. Ta gjerne med noe ekstra til kveldskos etc. Vi lager felles frokost med havregrøt/müsli for de som ønsker det. Alle tar med mat til lunsj og frokost. Husk matpakke til alle dagene!

Ta med:

Kostnader: 

3 overnattinger kr 750 på DNT 's ubetjente hytter +  3 felles middager og transport.

Turen arrangeres av Vandregruppa i DNT Oslo hvor alle turer arrangeres på dugnad basert på frivillig innsats. Deltakerne forventes å ta ansvar og bidra aktivt underveis. 

Velkommen på tur!

Korona og smittevern:

DNT har utarbeidet en egen veileder for aktiviteter, som bygger på myndighetens råd om smittevern. Vi tar hensyn hygiene og til størrelse på grupper, i henhold til gjeldende anbefalinger.
Deltakelse på våre turer forutsetter at du som deltaker er frisk, ikke har symptomer på luftveisinfeksjon og ikke er i karantene. Vi har fokus på god håndhygiene og at alle deltakere må holde minst en meter avstand til hverandre. Turleder/instruktør eller aktivitetsleder har rett til å vise bort deltakere som ikke overholder dette.

Hold deg oppdatert på myndighetenes råd: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/

Dersom endringer i smittevernregler vil gjøre det umulig å arrangere turen, vil den bli avlyst.

Husk å lese  Viktig informasjon fellesturer

Vilkår for deltakelse  fellesturer:

Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Vassfaret trekanten i høstfarger

Vassfaret er et sagnomsust dalføre med blinkende vann som perler på en snor. Det har et kulturlandskap spekket med spennende turmål som er krydret med originale historier. Fjell med over ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Kerstin Siemonsen
  • Ingunn Fjæreide