NF Veilederkurs klatring høyfjell

Kurs

Fra dato
9. september kl. 09:00
Til dato
12. september kl. 17:00
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Instruktørkurs, Instruktørutdanning, Klatrekurs, Veilederkurs
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, DNT fjellsport Oslo
Turområde
Hemsedal, Golsfjellet og Valdres (se kart)
Dette arrangementet er over!

Ønsker du å gå videre med instruktørutdannelsen og bli sertifisert klatreinstruktør 1 høyfjell? Dette er det avsluttende kurset i klatreinstruktørutdanningen til i Norsk Fjellsportforum. Ved bestått kurs vil du kunne være instruktør på blant annet våre klatrekurs og fjellsportskurs som holdes i fjellet. 

DNT har årlig en mengde kurs i lavland og høyfjell, og vi trenger flere dyktige og kvalifiserte klatreinstruktører. Det å jobbe som instruktør har mange positive sider. Du treffer hyggelige folk som har samme type interesser som deg selv, og som trives utendørs og i fjellet. Du treffer også andre dyktige instruktører både i ditt eget og andre miljøer. Sist, men ikke minst; du får muligheten til å inspirere andre til å drive med spennende og bratt friluftsliv. Høres dette ut som noe for deg, ser vi frem til å motta din søknad om deltakelse på instruktørkurs.

Kurs vurderes satt opp ut fra etterspørsel.

PROGRAM

Kurset avholdes i Hemsedal.
Vi vil oppholde oss for det meste på tur der vi legger opp til øvelser og diskusjoner rundt veilederrollen. Aktuelle temaer er instruktør- og førerrollen, føring, HMS (helse, miljø og sikkerhet), formidlingsteknikker, de kloke veivalgene, klatreteknikker i alpint lende, kameratredning tilpasset høyfjellet, bivuakk, skade i høyfjellet, naturkunnskap og naturvennlig ferdsel i fjellet.

Gjennom hele kurset vil du få en løpende, muntlig vurdering fra instruktørene med tilbakemelding om sikkerhet, egenferdighet, formidlingsevne og lederegenskaper. Dette vil til slutt bli utgangspunktet for den avsluttende samtale og skriftlig vurdering.

Mer informasjon om tidspunkt og sted for oppmøte på kursstedet vil bli sendt ut fra kursleder ca 2 uker før kursstart.

Formål med kurset og læringsmål

Etter kurset skal deltakerne være forberedt på rollen som klatreinstruktør og bevisst det ansvaret som følger med. Kurset skal gi grunnlag for å vurdere hvordan ulike tema på klatre- og kameratredningskurs bør formidles. Veilederkurset skal også være en praktisk eksamen hvor deltakerne skal vise at de har nødvendig forståelse, kunnskap og egenferdighet innen sikkerhet, sikringsarbeid, klatreteknikk og formidling, samt vise at de har nok initiativ og driv til å fungere som instruktør.

Du finner mer informasjon om kursinnhold i Nasjonal Standards kursbeskrivelse og temalister for veilederkurs klatring (fra side 50).

Forkunnskaper/opptakskrav

  • Fylt 18 år ved kursets begynnelse.
  • Gjennomført metodekurs klatring (i løpet av de siste 3 årene).
  • Dokumentert assistentpraksis etter kravene (se avsnitt 9.4 NF standarden).
  • Minst 2  års  erfaring  med  leding  på  flertaulengders  ruter  i  høyfjellet  (jf  9.5.1)  i  ulike områder. Aktiviteten skal innbefatte en betydelig andel flertaulengders ruter på naturlige sikringer.
  • Dokumentert erfaring fra alpint terreng, inkludert bre og isklatring.
  • Gjennomført flere turer med overnatting ute, sommer og vinter.
  • Grunnleggende førstehjelpkunnskap kreves før godkjenning.

Smitteverntiltak på aktivitet

Deltakerne må ha med hånddesinfiseringsmiddel og munnbind til egen bruk. Deltakere må selv ta ansvar for å overholde god avstand til hverandre. DNT har sin egen smitteverninstruks for aktivitet og våre kursledere og instruktører er godt informert om tiltakene.

FHIs temaside for koronavirus


Kurspakken inkluderer: instruksjon 
Deltakerne må selv ordne med transport til kursstedet, overnatting og alle måltider.
Dette kurset gir deltakere mulighet til å søke om kursstøtte fra DNT fjellsport Oslo. Mer informasjon om denne ordningen

Maks antall deltakere: 6 (pluss to instruktører)

Søknadsprosess

Søknadsfrist snarest.

Søknad, NF loggbok, metodekursvurdering og praksisvurdering, sendes til DNT Oslo og Omegn, avd. friluftsaktiviteter: friluftslivfjell.oslo@dnt.no

Husk å vær nøye med utfyllingen - da tar din søknadsbehandling kortere tid. Ved spørsmål om søknad eller loggbok, ta kontakt med Norsk Fjellsportforum.

Det er løpende opptak ved godkjente søknader. Kvalifiserte søkere som har søkt før fristen får førsteprioritet. Du kan også søke etter søknadsfristen og får da plass om du er kvalifisert og det fremdeles er ledige plasser. 

Søknadsskjema finnes her (dokumenter dine kurs og generelt erfaringsnivå)

Loggbok finnes her (dokumenter din egen klatreerfaring)

Før påmelding

Vilkår for deltakelse

Når du melder deg på dette kurset bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i Vilkår for deltakelse.

Instruktører og turledere

Våre kursledere er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.

NF Veilederkurs klatring høyfjell

Ønsker du å gå videre med instruktørutdannelsen og bli sertifisert klatreinstruktør 1 høyfjell? Dette er det avsluttende kurset i klatreinstruktørutdanningen til i Norsk Fjellsportforum. Ved bestått kurs vil du kunne være instruktør ...