Kajakktur rundt Vega på Helgeland

Fellestur

Fra dato
25. juli kl. 10:00
Til dato
30. juli kl. 17:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom
Turtyper
Fellestur, Padletur, Kajakk, Helgeland, Langtur, Kajakkurs, Kajakktur, Ekspedisjon, Kajakkekspedisjon, Turkatalog2020, Turkatalog2020_Padletur
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, Friluftshuset Sørenga
Turområde
Helgelandskysten (se kart)
Turkode
13176
Dette arrangementet er over!

Bli med DNT Oslo og Friluftshuset på kajakkeventyr til Helgelandskysten.

Vi har gleden av å invitere deg til et fantastisk kajakkeventyr til Helgelandskysten, nærmere bestemt til øykommunen Vega.

Vega er ei øy og en øykommune på Helgeland i Nordland. I farvannet rundt Vega ligger det omtrent 6 500 øyer, holmer og skjær som alle står på UNESCOs liste over verdensarven. De eldste bosetningene på Vega er datert til steinalderen, ca. 10 000 år tilbake i tid. Dette er den aller tidligste påviste bosetningen i Nord-Norge og således et utrolig spennende sted å besøke. Spesielt med kajakk!

Denne kajakkturen går over 6 dager med utgangspunkt på bilferge-kaia på Igerøya. Turen har som mål å padle rundt øya Vega i Helgeland. Turen passer for deg som ønsker å være på tur i kajakk over flere dager i noe av den flotteste naturen vi har her til lands, verdensarvområdet rundt Vega.

Selve turen starter fra bilferge-kaia på Igerøya. Der møtes vi og klargjør kajakk og øvrig utstyr før vi starter turen hvor vi skal padle rundt selve Vega og Søla. 

Vi satt som krav at du må du ha gjennomført grunnkurs kajakk hav for å bli med på denne turen. Området vi skal padle i ligger i 3-4 stjernes farvann, slik at du bør være komfortabel med å padle i urolig sjø og med bølger på ca. 1,25 meter. Er du usikker på erfaringsnivå og padleferdigheter, ta kontakt med instruktør / turleder som kan veilede. Det anbefales å ha gått teknikkurs før turen. Se DNT Oslo sine kurssider for påmelding.

6 dager:
- 25. juli til 30. juli, eller
- 1. august til 6. august

Alder: 18+
Krav til deltakelse: Grunnkurs havkajakk, må kunne svømme.

Pris:

Kr 7290,- Prisen inkluderer leie av kajakker, åre, spruttrekk og vest. Dersom du ikke er medlem i DNT gjelder et tillegg på kr 400,-. Leie av tørrdrakt koster 750,- og må avtales på forhånd.

Oppmøte:

Turen starter med oppmøte ved bilferge-kaia på Igerøya 25. juli kl 10:00 eller søndag 1. august  klokken 10:00. Vi vil benytte søndagen til å fordele utstyr, pakke kajakk og palde et lite stykke avgårde. Det er muligheter for å handle dagligvarer på Vega, også på søndager. Deltakerne må selv ordne transport til og fra Vega. 

Det er flere måter å komme seg til Vega, se her for fullstendig oversikt: https://www.visitvega.no/no/reisen-hit

For deg som ikke har bil kan tog til Mosjøen, buss og ferge til Vega være et alternativ.
Kjører du bil kan du ta ferge til Vega fra Horn, som ligger nord for Brønnøysund. 
Med fly så er Brønnøysund nærmeste flyplass. Fra Brønnøysund går det hurtigbåt til Vega.

Spør hvis du ønsker veiledning når det gjelder transport til og fra Vega.

Før og etter turen er det mulig å overnatte på Igerøy Gjestehavn. Hvis dette er interessant anbefaler vi at du bestiller plass der god tid i forkant av turen. Overnatting på Igerøy Gjestehavn er ikke inkludert i turprisen.


Avslutning 

Turen avsluttes på bilfergekaia på Igerøya.

Forberedelse til turen:
Inkludert i turen er to dagsturer fra Sørenga. Vi arrangerer unkentlig turer på søndager fra Sørenga. Som et ledd i din forberedelse til Vega-turen anbefaler vi at du deltar på disse turene for å gjøre deg kjent med kajakk, utstyr og padling genrelt. Send en epost til kajakk@dntoslo.no for å avtale disse to dagsturene. Alle som deltar bør padle og forberede seg i forkant før denne turen.

Turlederne vil også arrangere et nettmøte hvor dere kan snakke med turlederne. Her vil turlederne svare på spørsmål og informere om turen. Dette skjer i juni og eksakt dato blir formidlet til deltakerne.

Dagsetapper

Med bakgrunn i fra tidligere turer på Vega, har vi lagt følgende plan for dagsetappene for årets eventyr. Hvordan turen faktisk blir, avhenger av faktorer som vær, vind, forhold og nivået på gruppen. Selv om vi har planlagt å padle mot klokken, vil vi vurdere å snu retningen om vi ser at vindforholdene vil gjøre dette fordelaktig. Skulle forholdene bli av en slik art at det ikke er hensiktsmessig å besøke yttersiden av Vega, er det mer enn nok å utforske i de mer skjermede farvannene på øst, nord og sørsiden av øygruppa. En ting er i hvert fall sikkert, denne turen blir et minnerikt kajakk-eventyr uansett hvordan været blir:

Dag 1, søndag: Vi starter fra fergekaia (bilferge) på Igerøya, Etter å ha pakket kajakker spiser vi lunsj og setter kursen nordover før vi etter hvert setter kursen vest, og padler gjennom en fantastisk skjermet skjærgård med mange muligheter for å utforske trange sund og kanaler. Det er flere tidevannsstrømmer som gir mulighet for lek og moro. Målet for dagen er Sandøya som ligger noen km nord for tettstedet Nes/Holand. Sandøya er kjent for sine hvite og spektakulære strender og rikt fugleliv. Dagsetappe dag 1 ca. 14-15 km.

Dag 2, mandag: Etter å ha spist frokost og pakket kajakkene, forlater vi Sandøya og padler den korte turen over til Verdensarvsenteret ved tettstedet Nes. Her går vi i land, og de som ønsker det kan besøke utstillingen der inne. Ved Verdensarvsenteret er det muligheter for å fylle vann, gå på toalettet og å kjøpe noe i kafeen. Når besøket er over, padler vi videre vestover før vi setter kursen mot syd og padler innom Fjellsøy. I dette området ligger det noen utrolig flotte øyer omkranset av krystallklart vann og hvit sandbunn. Etter å ha spist lunsj i dette området, setter vi kursen rett vest og padler over Sølifjorden til fjellet i havet, majestetiske Søla. Krysningen er ca. 2,5 km. Rett nordvest for Søla ligger det en liten øygruppe som sammen danner en skjult og skjermet oase som vi må besøke før vi padler sydover på vestsiden av Søla og camper i en liten vik øst om Harphaugen. Dagsetappe dag 2 ca. 18-20 km.

Dag 3, tirsdag: Hvordan tirsdagen blir, avhenger av vær og vind. Tillater forholdene det, padler vi direkte fra Søla og sydover mot historiske Muddværet. Muddværet er virkelig en perle av små øyer som ligger helt alene ute i havet. Området er vernet og det er det ikke lov til å campe der ute. Men det er lov til å gå i land for å ta en pause, og det planlegger vi å gjøre ved den gamle bebyggelsen. Etter en lengre pause hvor vi fyller opp energilagrene med mat og drikke, padler vi inn igjennom noen øyer som skjuler nok en oase. Her inne holder det til en selkoloni, så vi kan nesten garantere nærkontakt med sel. Etter å ha sagt farvel til selene, setter vi kursen mot dagens campsite, Kuvikja ved Nepsundet sørvest på Vega. Her er det muligheter å fylle på vann i fra en bekk, og det er mulig å se solen gå ned ved Søla i fra toppen av Ramnvikhalsen. Vi satser på å bruke Kuvikja som base i to netter. Dagsetappen tirsdag blir på ca. 22-25 km om vi drar til Muddværet.

Om været ikke tillater tur til Muddværet tirsdag, blir vi enige om en av de mange alternativene dette området tilbyr. Vi kan utforske Søla, bestige Trollvasstinden som er Vegas høyeste fjell, ta turen til Vega trappa eller bruke tid til å fiske, sanke tang, tare og sjømat som blåskjell, kråkeboller og østers.

Dag 4, onsdag: Om forholdene ikke tillot et besøk til Muddværet på tirsdagen, håper at vi får muligheten til å dra ut dit på onsdagen. Muddværet er å betrakte som «indrefilet», en høyt hengende frukt som ikke alle er så heldige å få muligheten å besøke i kajakk. Drar vi til Muddværet på onsdag, tar vi likevel med oss alt utstyret da vi må være forberedt på at forholdene gjør det slik at vi velger å ikke dra tilbake til Kuvikja. Dagsetappe onsdag blir ca. 18-22 km

Dag 5, torsdag: Det er på tide å forlate Kuvikja og samtidig si farvel til majestetiske Søla før vi runner sydvest spissen av Vega og utforsker den varierte sørsiden med sine mange små fjorder, strender, øyer og skjær. Vi følger land så langt det lar seg gjøre, for her er det mye å utforske. Her er det igjen

gode muligheter for å sanke tang, tare og sjømat. Etter å ha spist lunsj på et egnet sted, runner vi sørøst spissen av Vega før vi padler nordover mot turens siste campsite, Aunholmen. Fra Aunholmen ser vi over til Ylvingen hvor TV-serien Himmelblå ble innspilt, og vi ser den enorme fjellkjeden som strekker seg fra sør til nord på fastlandet. Dagsetappe torsdag blir ca. 18-20 km.

Dag 6, fredag: Vi forlater Aunholmen og følger land nordover langs østsiden av Vega. Selv om turen snart er over, er det fortsatt mye spennende å se. Øygruppen Vega er som et eventyrland som stadig tryller frem den ene opplevelsen etter den andre. Tidligere deltakere har uttrykt i begeistring at det etter hvert blir vanligere å se ørn enn andre båter og mennesker, det sier en hel del om hvilke opplevelser øygruppen har å by på.

Etter å ha spist lunsj på en av de mange øyene øst for Igerøya, setter vi kursen mot fergekaia på Igerøya. Her avsluttes turen med å skylle utstyret og laste kajakker tilbake på kajakkhengeren før vi sier farvel for denne gang. Dagsetappen på fredag blir ca. 13-14 km.

Utstyr 

Vi skal være på tur i 6 dager og overnatte i telt. Betjeningen hos Friluftshuset på Sørenga og i DNT butikken i Storgata vil være behjelpelig med å finne passende turutstyr for deg om du trenger å kjøpe noe.

Ta med:

- Telt
- Sovepose
- Liggeunderlag
- Primus
- Gass
- Kokekar
- Bestikk
- Drikkeflasker eller vannpose (10 liter vann). Vi fyller vann på Vega før turen starter men du må ha med det du skal oppbevare vannet i selv. Alle må ha 10 liter vann i kajakkene når padleturen begynner da vannkilder på turen er begrenset og påfyll av vann er nøye planlagt.
- Termos
- Turbukse, allværsjakke
- To skift ullundertøy (bukse, genser)
- To par sokker
- Lue
- Fottøy for å gå ute i naturen
- Mat for 6 dager (6 frokost, lunch og middager)
- Førstehjelpsutstyr
- Solkrem
- Caps eller hatt til å skjerme for sola
- Solbriller
- Padlehansker
- Andre ting du trenger for å være komfortabel 5 dager utendørs

Pakk alt i vanntette pakkposer, slik at utstyret ikke blir vått på tur. Plastposer er ikke godt nok.    

Har du eget padleutstyr så anbefaler vi at du bruker dette. Du kan låne vest, spruttrekk, åre av oss hvis du ikke har dette.

Alle deltakere må ha tørrdrakt på denne turen. Det er kaldt i vannet og av sikkerhetsmessige årsaker må tørrdrakt brukes. Hvis du ikke har egen tørrdrakt kan du leie dette av Friluftshuset for 750 kr.

Mat og drikke

Du må du selv sørge for å ta med mat og drikke for hele turen.

Turledere:

Ole Magnus Svanevik: Ole Magnus er utdannet veileder hav gjennom Norges Padleforbund og har lang erfaring med turer i alt fra rolig til svært krevende forhold og farvann i Norge. Ole Magnus holder regelmessig kurs på alle nivå i Vestfold.

Ole Petter Ekhaugen: Ole Petter har lang erfaring som turleder og instruktør i kajakk. Ole Petter har erfaring med ledelse og operativ tjeneste i politiet. Han har god kunnskap om førstehjelp og risikovurdering. 

Begg turlederene har guidet padleturer rundt Vega tidligere og er godt kjent.

Praktiske tips:

Reise:

 - Reise via Brønnøysund anbefales se alternativer her: https://www.rome2rio.com/map/Oslo/Vega-Norway Fra Brønnøysund kan du enten ta ferge over til Vega om du kjører bil, eller hurtigbåt om du kommer med kollektivt. Det er kort vei fra hurtigbåtkaia til Vega Camping, men siden du har med deg mye baggasje, anbefaler vi deg eventuelt å ta taxi. Forhåndsbook gjerne denne da det ikke er mange av dem på øya. Trollfjell Taxi: 919 13 600

Forberedelser:

Vega ligger fra 14 til 30 kilometer ut i havet fra fastlandet. Dette betyr at deler av turen vil bli gjennomført i eksponert farvann. Videre skal vi være på tur i 6 dager hvor vi skal padle dagsetapper fra 15-20 km med fullastede kajakker. Vi har derfor satt opp en liten liste med forberedelser som du bør gjøre før du møter opp på Vega.Ved å følge disse rådene, vet du hva som venter deg og du får et langt større utbytte av turen.

 - Egenferdigheter med kajakk: Du bør være komfortabel med å padle i 3 stjernes forhold i 3-4 stjernes farvann. Dette betyr vind opp til drøye 8 m/s (16knop) samt bølger med snitthøyde fra 0,5 til 1,25 meter (snitthøyde betyr at det kan være enkeltbølger som er betraktelig større). Videre må du beherske kameratredning i disse forholdene. For å være best mulig forberedt anbefaler vi at du deltar på et av våre teknikk-kurs i forkant av turen. Videre anbefaler vi deg å padle flere lengre turer i forkant med fullastet kajakk, det er mulig å leie kajakk hos oss over flere dager med utgangspunkt fra Sørenga. Da får du også testet de kajakkene vi har med på turen som er et utvalg av Tempest 165, Tempest 170 samt Zephyr. 

 - Utstyr: Selv om du får låne alt av kajakkutstyr av oss, anbefaler vi de som har eget utstyr som åre, vest og tørrdrakt om å bruke dette siden det er utstyr du er kjent med.  

 - Telt: Det er ikke mulig benytte hengekøye på denne turen, så alle må ha telt. 

 - Reiseforsikring: I tilfelle du må avbryte turen eller noe uforutsett skulle skje, anbefaler vi alle våre kunder om å ha reiseforsikring. Se ellers våre standardbetingelser for påmelding. 

 - Primus Gass. For de som velger å ta fly til Brønnøysund, er det viktig å huske at det IKKE er lov til å ta med gass eller annet brensel på fly. Avtal med turlederne om at de skal ta med gass til deg.

 

Annet:

Trenger du turutstyr kan dette kjøpes i vår Turinformasjon eller i DNTs Nettbutikk

Generell informasjon: Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i generelle vilkår fellesturer.

Har du spørsmål angående kurset, om kart eller utstyr, anbefaler vi å ta kontakt med vår Turinformasjon: 

Telefon: 22 82 28 02, mandag til fredag mellom kl 08.30 og kl 16.00 eller på e-post:kajakk@dntoslo.no

 

Kajakktur rundt Vega på Helgeland

Bli med DNT Oslo og Friluftshuset på kajakkeventyr til Helgelandskysten. Vi har gleden av å invitere deg til et fantastisk kajakkeventyr til Helgelandskysten, nærmere bestemt til øykommunen Vega. Vega er ei ...

Kontaktinformasjon: