Jonsok og jubileum på Gjendebu - Jotunheimen

Fellestur

Fra dato
20. juni kl. 17:00
Til dato
24. juni
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Seniorer
Turtyper
Fellestur, Fottur, Fjelltur, Jotunheimen, Hyttetur
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, Gjendebu
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Turkode
13153

Gjendebu Turisthytte - idyllen i vestenden av Gjende - er 150 år i 2021.  Hva passer vel bedre enn å ta turen inn til denne plassen som oser av historie i alle vegger. Tenk at Gjendine ble født her inne på Gjendebu. Gjendine som bl.a. inspirerte Edvard Grieg til å skrive Gjendines Bådnsull. Fjellmannen og fjell-kåsøren Johan Kofstad kommer på besøk og gir dere en historisk og kulturell kveld i peisstua - og da er nettopp Gjendine en del av denne fortellingen.

I tillegg til alle de flotte turmulighetene vi skal bli kjent med i området, skal vi også feire Jonsok. Her er det bare å holde av dagene og bli med på sommerens deiligste DNT-tur.

PROGRAM SOMMERFJELLET

Dag 1 Ankomst Gjendebu
Oppmøte på Gjendebu innen kl. 17.00. Turleder møter deltakerne på hytta og tar dere vel i mot.

Dag 2 Rundtur via Bukkelægeret, ca 15 km/6-7 timer
Bukkelægeret er en fantastisk spennende tur å gå. Med et vell av vakre blomster og planter langs ruta, og mye morsom klyving langs tau og kjettinger, er dette en tur dere alltid vil huske. Vel oppe etter Bukkelægeret får dere nydelig utsikt i alle retninger, og turen oppe i høyden gir oss god oversikt over alle topper og tinder i Jotunheimen. Siste etappe ned Storådalen til Gjendebu er en nydelig avslutning. Kanskje det er fristende å ta et bad underveis? 

Etter en lang dag ute på tur, er det ingenting som er så deilig som å strekke seg ut på tunet på Gjendebu med en kald leskedrikk før middag. Dette er mye sannsynlig den kvelden vi får høre om Gjendine.

Dag 3 Gjendetunga, ca 12 km/5 timer
Etter en deilig frokost pakker vi dagstursekken og tar turen vestover opp Veslådalen. Veslådalen er en lettgått og jevn motbakke i retning Olavsbu - DNTs selvbetjeningshytte. Men vi skal ikke så langt i dag. Etterhvert tar vi av den T-merkede stien og går østover  langs Grisletjønnen (1.362 moh). Til slutt ender vi på Gjendetunga, der vi ser rett ned på Gjende og all verdens lekreste daler og topper. En bratt nedoverbakke venter dere, men dette er på tydelig sti som er mye gått av gjester på Gjendebu.

Dere vil nok kjenne på litt støle bein i kveld, og da er det godt å vite at maten igjen står klar til middagstid og at dere kan nyte kvelden i peisstua. Denne kvelden får et historisk og kulturelt sus når vi får besøk av Johan Kofstad. (Les mer om Kofstad lenger ned på denne siden) Foredraget heter: "Med Gjendine og Edvard Grieg i Jotunheimen.

Dag 4 Svartdalen, ca 10 km t/r
Ved frokostbordet ser dere opp mot Svartdalen og dagens turmål. Svartdalen er en perle og et populært utgangspunkt for klatrere gjennom de siste 200 år. Turen opp i Svartdalen er T-merket, og de siste årene er det blitt laget trappetrinn på store deler av oppstigningen for  å gjøre den lettere og tryggere. Vel oppe i Svartdalen kan det hende dere ser både reinsdyr, ryper, ørn og andre dyr. Og majestetiske topper ligger tett på dere; Knutsholstind (2.342 moh), Svartdalspiggen (2.174 moh), Mesmogtind (2.264 moh) og flere. Ta gjerne å gå litt innover i dalen før dere snur og tar samme vei ned igjen.

Ikveld blir det jonsokfeiring på Gjendebu, og da markerer vi likesågodt hyttas 150-årige historie. Det vil bestyreren også være med på.

Dag 5 Avslutning og hjemreise
En lang og god frokost inntas før vi avslutter turen på Gjendebu ca kl. 9.00. Vi takker for følget og hver og en tar den båten de selv ønsker tilbake til Gjendesheim. Kanskje noen har lyst til å bli igjen på Gjendebu? Eller gå videre innover i Jotunheimen?
 

Med forbehold om endring i programmet!

Alle tidsberegninger er gjort ut i fra en gjennomsnittsfart på ca 3 km/ t. Vær obs på at pauser, vær- og føreforhold, ol. ikke er innberegnet i tid brukt på turen. 

Pris

Kr 5 290,- fra/til Gjendebu
Ikke-medlemstillegg kr. 1.000,-. Bli medlem i DNT. 
Turpakken inkluderer: Overnatting, turledelse, aktiviteter og alle måltider (frokost, niste/termos, vanligvis tre-retters middag) med unntak av: Første dag kun middag, siste dag kun frokost+niste/termos. (Merk at båt på Gjende er ikke inkludert og må bestilles av hver enkelt)

Maks antall: 20 deltakere + 2 turledere

Passer turen for meg

Gradering av turen: blå
Sommerfjellet er vakkert, men  selv den enkleste fotturen kan bli krevende med utfordrende vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier.  Pakk sekken riktig og smart.

Overnatting

Deltakerne bor på1-2-sengsrom i egen lakenpose. Ta med lakenpose, eller bestill og betal for sengetøy når du ankommer hytta. 
Les mer om hytta her: Gjendebu
Matallergi: Gi beskjed i merknadsfelt ved påmelding!

Hvordan komme til/fra Gjendebu?

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for turen på egenhånd. Hverken turleder, administrasjon eller bestyrere kan - av ulike årsaker - organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på turen. 

Med offentlig transport til Gjendebu: Buss og videre med båt til Gjendebu (må forhåndsbestilles). Se rutetider på entur.no (nasjonal reiseplanlegger) og Gjendebåten for rutetider og bestilling.

DNT Oslo og Omegn er ikke ansvarlig for om det blir endringer/feil på rutetidene.  Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene er riktige før påmelding til turen.

Med egen bil og båt: Via Fagernes over Valdresflya eller opp Gudbrandsdalen til Sjoa, opp til Randsverk og videre sørover til langtidsparkeringen ved Reinsvangen, 1,7 km fra båtkaia i Gjendesosen. Shuttlebuss og videre med Gjendebåten (må forhåndsbestilles) til Gjendebu. Se rutetider for båten, kjøp billetter og les detaljert informasjon om parkering og shuttlebuss på Gjendebåten.

Kart

Turkart  Jotunheimen Aust 1:50 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vårt Tursenter eller i DNT Nettbutikk.

Utstyr

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til DNTs pakkeliste sommer

Du kan benytte lakenpose/sengetøy i sengene på de betjente hyttene. Sovepose kan ikke benyttes.

Smitteverntiltak på turer og hytter

Deltakerne må ha med hånddesinfiseringsmiddel og munnbind til egen bruk. Deltakere må selv ta ansvar for å overholde god avstand til hverandre og ellers ta hensyn slik at det er god plass og god køkultur på hyttene og på tur. 

Våre turledere og bestyrere er godt informert om tiltakene og vil hjelpe dere å få en tur som i hovedsak er preget av turopplevelsene i en romslig og sikker atmosfære og ikke Covid 19.

FHIs temaside for koronavirus

Om fjellmannen og fjell-kåsøren Johan Kofstad:

Interessen for Fjell-Norge startet  allerede i  1944.  Som 9-årig gutt og underernært  ble han sendt til gården Bø I Gausdal.  Han ble tatt med opp til seteren I Gausdal Vestfjell og passerte da et utsiktspunkt med panoramautsikt over mye av de sentrale fjellområder i Sør-Norge.  Han ble så imponert over dette synet at han skrev entusiastisk til foreldrene i Oslo og fortalte hvilket fantastisk land vi bor i  med fosser, tinder, nuter og i det hele en praktfull natur.   Siden ble interessen for fjellet og turer i fjellet  økende.

Johan Kofstad var i ca.  25 år sentralt med i Norges Røde Kors Hjelpekorps,  Han har hele tiden  hatt fjellredningstjenesten i Norge  som  spesialinteresse og la vekt på  ulykkesforebyggende  tiltak i fjellet for vanlige turgåere.  Kofstad ledet Norges Røde Kors  Informasjonssentral på Golsfjellet i 6 påsker.  Som lege er  Kofstad meget engasjert i de medisinske aspekter vedrørende menneskets opphold og ferdsel  i  fjellet.  Fra 1982  til 2006 var han leder av Norsk Fjellmedisinsk Forum. 

I ca.  45 år har  Kofstad reist rundt i landet og holdt lysbildekåserier om Fjell-Norge.  Etterhvert har de fått karakter av kulturhistoriske kåserier om Vinje og Ferdaminne, om Ibsen og Grieg i fjellheimen  og om Gjendine Slålien som sang for Grieg.  Kofstad har lagt vekt på hvordan kunstnerne  våre har blitt inspirert av fjellet, og hvordan det har resultert i dikt, komposisjoner  og malerier.  Kofstad har fulgt opp tradisjonen  fra Claus Hellberg når det gjelder disse kåseriene og overtok  noe av Hellbergs materialer  (bildematerialer  og referanser til de viktigste kildene).

Før påmelding

Husk å lese  "Viktig informasjon om DNT-tur" før du melder deg på turen.

Les våre vilkår for deltakelse
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i DNT Oslo og Omegns vilkår for deltakelse på aktiviteter.

Mer informasjon

Velkomstbrev sendes til deltakerne på e-post nærmere avreisedato. Her står det blant annet hvem som er hovedturleder med kontaktinformasjon. Har du ikke mottatt e-post fra oss en uke før avreise, er et tips å sjekke søppelposten eller ta kontakt med oss.

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.   

Om våre turledere

Våre turledere er frivillige.  Turlederne våre er fjellfolk med solid friluftserfaring, DNTs turlederkurs eller tilsvarende, og som gjennomfører sine turlederoppdrag med stor glede og villig deler sin friluftserfaring og friluftsglede med deltakerne. 

Les mer om hvem våre turledere er her

 

Jonsok og jubileum på Gjendebu - Jotunheimen

Gjendebu Turisthytte - idyllen i vestenden av Gjende - er 150 år i 2021.  Hva passer vel bedre enn å ta turen inn til denne plassen som oser av historie ...

Kontaktinformasjon: