På historiske stier i Jotunheimen

Fellestur

Fra dato
11. juli kl. 15:00
Til dato
15. juli
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Hyttetilhytte, Historiskvandrerute, Historisketurer, Turkatalog2021_Historisktur
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, Gjendebu , Gjendesheim
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Turkode
13113

Jotunheimen er like populær idag som den gang de første vandrerne saumfarte dette området. Tettpakket med 2000-meters-topper og dype daler, masse vann og elver er det forståelig at vandrerne kommer tilbake igjen og igjen.

"Historisk Vandrerute" går i området som avgrenses av fjellsjøene Gjende og Bygdin og er den historiske "vuggen" til både Den Norske Turistforening og norsk fjellturisme. I dette området har en rekke pionérer innen friluftsliv, fjellsport, litteratur og musikk blitt inspirert - og selv satt sine spor. 

Vi skal gå en variant av "Den historiske vandrerute" og starter med overnatting på Torfinnsbu. Vi ender opp på Gjendesheim siste dag.  

Høydeforskjellene på tre av etappene er store, og både nedstigningen fra Svartdalen og oppstigning av Bukkelægeret  er bratte. Til gjengjeld får du noe av det flotteste fjellet kan by på av kontraster, frodighet og dyreliv. På denne turen kan turleder fortelle spennende historier om klatrepionerene, hytter og ruter i Jotunheimen helt fra 1800-tallet. DNT ble stiftet i 1868 og har en svært interessant utvikling siden den gang. Faktisk er Gjendebu 150 år i 2021!!

Program

Dag 1 Bygdin - Torfinnsbu (selvbetjent) 1.063 moh, ca 14 km/4-5 timer
Oppmøte ved Bygdin kl.15.00 (Oppmøtetid vil justeres etter når bussen fra Oslo ankommer Bygdin og når busstidene er klare.) Til fots til Torfinnsbu, som ligger nydelig plassert midt på nordsiden av Bygdin. 

Torfinnsbu er faktisk delvis bygget av materialer fra Den Norske Turistforenings aller første hytte - Tvindehougen ved Tyin. Ingen annen DNT-hytte har lettere tilgang til flere 2000-meterstopper!

En vakker sommerkveld på tunet her er en opplevelse i seg selv.

Dag 2 Torfinnsbu - Gjendebu (990 moh) gjennom Svartdalen, ca 16 km/6 timer
Dagens etappe begynner med stigningen opp mot vakre Svartdalen. Etappen tar deg fra Bygdin og over til Gjende. Underveis er svimlende majestetiske Knutsholstind (2341 moh) din følgesvenn - i tindesportens ungdom ansett for å være Norges høyeste fjell. Men det er også flere 2000-metere å se på vandringen gjennom Svartdalen.

Vel framme på Gjendebu trår du bokstavelig talt inn i nasjonalromantikken. Her kan du fortsatt se kyr på saftig fjellbeite hele sommeren, og glade geiter. Gjendebu feirer 150 år i 2021 og har sin helt spesielle historie. Dette vil helt sikkert bestyrer fortelle mer om.

Dag 3 Gjendebu - Memurubu (990 moh) via Bukkelægret, ca 11 km/5-7 timer
Fra Gjendebu går det bratt opp Bukkelægret. Og for et skue det er her på en klarværsdag - uslåelig! Her går stien tett på et knippe svært fiskerike ørretvann. I de bratteste partiene er det lagt ut kjetting og wire som gjør ferdselen sikrere. Og når du kommer på toppen - makalaus utsikt og et nydelig platå å gå på. Nedstigningen til Memurubu er også en opplevelse i seg selv. Lad alle kamerabatterier og forevige slående natur. De viktigste bildene sitter du kun igjen med selv - i hode og hjerte.

Memurubu er en privat hytte som har sin egen interessante historie. Hytta ligger nydelig til - halvveis mellom Gjendebu og Gjendesheim. 

Dag 4 Memurubu - Gjendesheim over Besseggen, ca 15 km/6-7 timer.
Besseggen er kåret til en av planetens 20 beste fotturer av National Geographic. Gå turen og finn ut hvorfor. Selv Henrik Ibsen lot seg inspirere da han så - eller gikk - Besseggen. Ibsens Peer Gynt red på bukken over Gjendine-eggen (Besseggen). Dristig kar! Vi anbefaler å bruke egne ben.

Vel fremme på Gjendesheim venter en velfortjent middag. 

Dag 5  Hjemreise
Vi tar oss tid til en lang og god frokost før vi tar farvel med hverandre.

Tips: Den som vil være med på jubileumsfesten på Gjendebu kan ta båten tilbake til vestenden av Gjende.

Mer informasjon om "Historisk vandrerute i Jotunheimen" finner du her: Historisk vandrerute i Jotunheimen"

Generell informasjon:

Med forbehold om endringer i program og rute. 

Alle tidsberegninger er gjort ut i fra en gjennomsnittsfart på ca 3 km/ t. Vær obs på at pauser, vær- og føreforhold, ol. ikke er innberegnet i tid brukt på turen. 

Pris:
Kr. 5.800,- fra Bygdin/til Gjendesheim
Ikke-medlemstillegg kr. 1.000,-. Bli medlem i DNT.

Turpakken inkluderer: Overnattinger, turledere,  alle måltider (frokost, niste/termos, vanligvis tre-retters middag) med unntak av: Første dag kun middag, siste dag kun frokost+niste/termos. 

Maks antall deltakere på turen: 12 (pluss to turledere)

Velkomstbrev sendes deltakerne 1-2 uker før turstart. Der står det bl.a. hvem som er hovedturleder og kontaktinformasjon til denne.

Passer turen for meg

Gradering av turen: rød

Sommerfjellet er vakkert, men  selv den enkleste fotturen kan bli krevende med utfordrende vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier.  Pakk sekken riktig og smart.

Overnatting

Deltakerne bor på 4-6-sengsrom i egen lakenpose på samtlige hytter. Sovepose kan gjerne benyttes i sengene på Torfinnsbu.

Les mer om hyttene her:
Torfinnsbu (selvbetjent)
Gjendebu
Memurubu (privat)
Gjendesheim

Matallergi: Gi beskjed ved påmelding! Ta også med deg nødvendig spesialtkost til selvbetjeningshytta. Vi kan ikke garantere at det er mat til allergikere.

Hvordan komme til/fra oppmøtested?

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for turen på egenhånd. Hverken turleder, administrasjon eller bestyrere kan - av ulike årsaker - organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på turen. 

Med offentlig transport fra Oslo:
Anbefalt reise:
Dag 1: Buss fra Oslo via Fagernes til Bygdin.
Dag 5: Buss fra Gjendesheim til Bygdin/Oslo. 

Se rutetider på entur.no

DNT Oslo og Omegn er ikke ansvarlig for om det blir endringer/feil på rutetidene.  Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene er riktige før påmelding til turen.

Med egen bil:

Til Bygdin via Fagernes. Parker bilen ved Bygdin. Siste dag går det buss fra Gjendesheim tilbake til Bygdin (ca 20 min)

Kart og ruteinformasjon:
Turkart Jotunheimen Aust og Vest, begge 1:50.000. Eller Calazo Jotunheimen 1:50 000. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken.
Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon.

Utstyr

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer

Du kan benytte lakenpose/sengetøy i sengene på de betjente hyttene. Sovepose kan ikke benyttes.

Smitteverntiltak på turer og hytter

Deltakerne må ha med hånddesinfiseringsmiddel og munnbind til egen bruk. Deltakere må selv ta ansvar for å overholde god avstand til hverandre og ellers ta hensyn slik at det er god plass og god køkultur på hyttene og på tur. 

Våre turledere og bestyrere er godt informert om tiltakene og vil hjelpe dere å få en tur som i hovedsak er preget av turopplevelsene i en romslig og sikker atmosfære og ikke Covid 19.

FHIs temaside for koronavirus

Før påmelding

Husk å lese  Viktig informasjon fellesturer

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i 

"Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Turledere og rutene

Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og - glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.  

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer. 

På historiske stier i Jotunheimen

Jotunheimen er like populær idag som den gang de første vandrerne saumfarte dette området. Tettpakket med 2000-meters-topper og dype daler, masse vann og elver er det forståelig at vandrerne kommer tilbake ...

Kontaktinformasjon: