Vil du blir bedre rustet til å kunne ta den viktige avgjørelsen på tur; «Kan jeg kjøre henget?». Har du allerede deltatt på NF Grunnkurs skred, og ønsker å lære mer om snødekke, vær, gruppedynamikk og menneskelige faktorer, samtidig med gode skiopplevelser i spektakulær, urørt natur? På dette videregående kurset vil instruktøren ta utgangspunkt i det du har lært på grunnkurset og tilegnet deg gjennom egen erfaring, og bygge videre på dette slik at du blir enda mer trenet på å gjøre gode veivalg, lese snødekket og forstå hvilke faktorer som skaper den trygge og gode snøen.
Formålet med kurset er å oppnå en dypere forståelse av fenomenet snøskred, vurdering av terreng, andre forhold som påvirker skredfaren, og betydningen av den menneskelige faktor. Turplanlegging, veivalg og risikoreduserende atferd i skredterreng blir en naturlig del av kurset. Kurset går også dypere inn i temaet kameratredning ved snøskred.
Etter kurset skal du som deltaker:
Dag 1: Oppmøte Sota Sæter
Vi møtes på Sota Sæter onsdag kl. 18.30. Vi vil da installere oss på rommene, før vi spiser middag kl. 19.00. Deretter samles vi i peisestua for planlegging av de neste dagene, samt presentasjon av hverandre.
Dag 2-3: Tur- og kursdag ute
Program kommer
Dag 4: Tur- og kursdag ute og hjemreise
Kurset avsluttes ca. kl. 16 på søndag. Kanske du har fått noen nye turvenner etter kursdagene?
Med forbehold om endring i programmet!
Kr. 6990,-
Ikke-medlemstillegg kr 1.000,- Bli medlem i DNT
Kurspakken inkluderer: instruksjon, overnatting på Sota Sæter, og alle måltider (frokost, niste/termos og vanligvis tre-retters middag), med unntak av: første dag kun middag, siste dag kun frokost + niste/termos.
Valgfrie tillegg ved påmelding:
Maks antall deltagere på dette kurset: 12 (pluss to instruktører)
Velkomstbrev sendes deltakerne på e-post ca. 1-2 uker i forkant av kurset. Der står det blant annet hvem som er kursleder og kontaktinformasjon til denne.
Videregående skredkurs er andre steg i NFs skredstige. Det forutsettes at du har noe grunnleggende kompetanse fra før, og at den typiske deltakeren på et videregående skredkurs ønsker å oppsøke skredterreng. Dette kurset forutsetter at du allerede har deltatt på NF Grunnkurs skred (3 dager) eller innehar tilsvarende kompetanse. I tillegg er det en fordel om du har hatt tid til å praktisere det du lærte på grunnkurset. Du må være i god form. Videre bør du være komfortabel med å stå på ski eller brett på varierende underlag i 30 graders helning.
Gradering: Krevende
Vinterfjellet er vakkert, men lunefullt. Selv den enkleste skitur kan bli svært krevende med utfordrende skiføre og mye vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. I fjellet går man utenom preparerte løyper og må være forberedt på å tråkke spor selv. Pakk sekken riktig og smart.
Deltakerne bor på 4-6-sengsrom med egen lakenpose. Leie av sengetøy og håndkle kan velges per deltaker ved påmelding. Sovepose kan ikke benyttes i sengene.
Les mer om hytta her: Sota Sæter
Matallergi: Gi beskjed ved påmelding!
Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for kurset på egenhånd. Hverken kursleder, administrasjon eller bestyrere kan, av ulike årsaker, organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på kurset.
Offentlig transport fra Oslo:
Tog: Fra Oslo til Otta. Buss til Bismo. Taxi videre fra Bismo til Sota Sæter.
Buss: Fra Oslo via Otta til Bismo. Taxi videre fra Bismo til Sota Sæter.
Se Entur.no (nasjonal reiseplanlegger for offentlig transport) for reisetider.
DNT Oslo og Omegn er ikke ansvarlig for om det blir endringer/feil på rutetidene. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene er riktige før påmelding til kurset.
Med egen bil fra Oslo:
Det er bilvei helt frem til hytta via Lom og Bismo.
Veibeskrivelse fra Oslo
Turkart Breheimen med Jostedalsbreen 1:50 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til DNTs anbefalinger for pakkeliste vinter, men merk at denne er helt generell og gjelder først og fremst for hytte-til-hytte-turer for voksne.
Som et minimum er det dette du må ha med deg:
Skiutstyr
Sikkerhetsutstyr
* Sender/mottaker kan leies av DNTOO for kr. 300. Om du trenger å leie utstyr, må du gi oss beskjed om dette ved å huke av for «Leie av utstyr» ved påmelding.
Turutstyr og bekledning
I tillegg til utstyret over (som du må ha med), er det også lurt å ta med følgende utstyr:
Anbefalt litteratur
Nes, Christer Lundberg Skikompis 2. utgave, 2018 – isbn 978-82-93090-68-7. Side 16-153 (skredtyper, terreng, vær, snødekke, skredproblem), 194-253 (ferdselsmønster).
Tremper, Bruce Staying alive in avalanche terrain 3. utgave, 2018 – isbn 978-1-68051-138-3. Side 25-158 (terreng, vær og snødekke), 288-316 (menneskelig faktor).
Deltakerne må ha med hånddesinfiseringsmiddel og munnbind til egen bruk. Deltakere må selv ta ansvar for å overholde god avstand til hverandre og ellers ta hensyn slik at det er god plass og god køkultur på hyttene og på tur.
Våre kursledere, instruktører, turledere og bestyrere er godt informert om tiltakene og vil hjelpe dere å få en tur som i hovedsak er preget av turopplevelsene i en romslig og sikker atmosfære og ikke Covid-19.
Husk å lese "Viktig informasjon - fellestur vinter" før du melder deg på kurset.
Vilkår for deltakelse:
Når du melder deg på dette kurset bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".
Våre kursledere og instruktører er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.
Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og -glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.