Avlyst Topptur- og NF skredkurs alpint, Fondsbu

Dette arrangementet er over!
Avlyst: Denne aktiviteten er dessverre avlyst.

Ønsker du solid skredinstruksjon krydret med gode skiopplevelser i spektakulær, urørt natur? På Fondsbu starter skredvurderingen rett utenfor dørterskelen og vi nyter gode måltider basert på lokale råvarer. Lær deg å ferdes trygt i utfordrende terreng, samt å finne den gode, trygge snøen som gir deg ren glede og maksimalt ut av turene med vennegjengen.

Dette kurset passer både for deg som er helt fersk og deg som har gått litt på topptur tidligere, men ønsker å få en forståelse for snødekke, veivalg og de menneskelige faktorene som påvirker oss når vi ferdes i vinterfjellet.

FORMÅL MED KURSET OG LÆRINGSMÅL

Kurset dekker læringsmål for «NF Grunnkurs skred alpint» (24 timer) og gir i tillegg nok tid til å gjennomføre en fin topptur i området. Formålet med kurset er å oppnå en grunnleggende forståelse av fenomenet snøskred, vurdering av terreng, andre forhold som påvirker skredfaren, og betydningen av den menneskelige faktor. Kurset fokuserer på tursituasjonen, slik at turplanlegging, veivalg og risikoreduserende atferd i skredterreng blir en naturlig del av kurset. Du vil få en innføring i kameratredning ved snøskred, effektiv bruk av toppturutstyret, enkel orientering og førstehjelp i fjellet.

Etter kurset skal du som deltaker:

 • kjenne til utstyr for alpin ferdsel, og hvordan dette brukes på en effektiv måte
 • kunne gjenkjenne skredterreng
 • kunne utføre kameratredning og kjenne til grunnleggende førstehjelp
 • kunne finne informasjon om skredfare og snøforhold
 • ha grunnleggende forståelse for snø og skred
 • forstå betydningen av egen motivasjon på tur
 • kjenne til hvordan deltakelse i en gruppe har betydning for sikker ferdsel
 • kjenne til den norske redningstjenesten og varsling ved ulykker 

PROGRAM

Dag 1: Oppmøte Tyin - Fondsbu 1.061 moh
Vi møtes kl. 13.45 på Tyin. Herfra er det transport i beltebil, ca. 21 km. helt inn til Fondsbu (avreise kl. 14.15). Vel framme blir det romfordeling, før vi samles i peisestua for planlegging av de neste dagene, med gjennomgang av kursprogrammet og skred ABC. Deretter nyter vi en god middag fra kl. 20.00.

Dag 2: Tur- og kursdag ute
Etter en solid frokost, med nistepakkesmøring og påfyll av varm drikke på termos, starter vi kursdagen.

 • Kort innføring i kameratredning og øvelse med s/m-utstyr
 • Tur i området, hvor vi går kort gjennom de fleste momenter som hører med når man går tur i utfordrende terreng: bli kjent med snøen, vurdering av bratthet, identifisering av terrengformasjoner, og forutsetninger i gruppa, gå- og kjøremønster, linjevalg og kommunikasjon.

Tilbake fra kursdagen, kan vi glede oss til en velfortjent god middag og en trivelig sosial kveld i stua. Vi oppsummerer dagens erfaringer, setter faregrad basert på egne observasjoner og planlegger neste dag.

Dag 3-4: Tur- og kursdag ute

 • Repetisjon av 3x3
 • Tur hvor dere skal gjennomføre veivalg, med terrengvurderinger og sporvalg opp og ned
 • Identifisering av terrengfeller
 • Vurdering av snøstabilitet. Snødekkeundersøkelse
 • Orientering. Kjøremønster. Valg av stoppesteder.
 • Organisert skredredning

Tilbake fra kursdagene, kan vi nok en gang innta en velfortjent god middag basert på lokale råvarer og en trivelig sosial kveld i stua. Vi oppsummerer dagens erfaringer og gjennomgår menneskelig faktor, og blir introdusert for vurderingsmetoder/reduksjonsmetoder, før vi planlegger neste dag.

Dag 5: Toppturdag og hjemreise
Denne dagen bruker dere hva dere har lært i løpet av kurset, planlegger tur, gjennomfører ferdaråd og gis anledning til å gjøre selvstendige vurderinger underveis. Noe av hensikten med en turdag uten mye instruksjon, er at dere skal ha overskudd til å gjøre selvstendige refleksjoner samtidig som det er fokus på turglede.

Oppsummering og kursevaluering. Kanske dere har fått noen nye turvenner etter kursdagene?

Kurset avsluttes ca. kl. 15.30 og dere vil bli transportert ut til Tyin i beltebil ca. kl. 16.

Med forbehold om endring i programmet!

Pris

Kr. 8490,-
På denne aktiviteten får DNT medlemmer mellom 18 og 26 år en rabatt på kr 1000,-. Denne rabatten er sponset av DNT ung Oslo og Frifond.
Ikke-medlemstillegg: kr. 1.000,-  Bli medlem i DNT 

Kurspakken inkluderer: instruksjon, beltebil tur/retur Fondsbu, overnatting på Fondsbu og alle måltider (frokost, niste/termos og vanligvis tre-retters middag), med unntak av: første dag kun middag og siste dag: kun frokost + niste/termos.

Valgfrie tillegg ved påmelding:

 • Leie av skredsøker: kr. 300,-
 • Sengetøy og håndkle kr. 135,- kan velges per deltaker ved påmelding. I tråd med DNTs miljøengasjement så ber vi våre deltakere vurdere å ta med eget (rent) sengetøy eller lakenpose + håndkle.

Maks antall deltagere på dette kurset: 12 (pluss to instruktører)

Velkomstbrev sendes deltakerne på e-post ca. 1-2 uker i forkant av kurset. Der står det blant annet hvem som er kursleder og kontaktinformasjon til denne.

Passer kurset for meg

Dette kurset passer for alle som er interessert i å ferdes på alpine turski utenfor preparerte løyper. Det er ingen krav til faglige forkunnskaper, men du må være i god form. Videre bør du være komfortabel med å stå på ski eller brett på varierende underlag i 30 graders helning.

Gradering: Krevende
Vinterfjellet er vakkert, men lunefullt. Selv den enkleste skitur kan bli svært krevende med utfordrende skiføre og mye vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. I fjellet går man utenom preparerte løyper og må være forberedt på å tråkke spor selv. Pakk sekken riktig og smart.

Overnatting 

Deltakerne bor på 4-6-sengsrom med egen lakenpose. Leie av sengetøy og håndkle kan velges per deltaker ved påmelding. Sovepose kan ikke benyttes i sengene.

Les mer om hytta her: Fondsbu

Matallergi: Gi beskjed ved påmelding!

Hvordan komme til/fra oppmøtested?

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for kurset på egenhånd. Hverken kursleder, administrasjon eller bestyrere kan, av ulike årsaker, organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på kurset. 

Offentlig transport fra Oslo: 
Buss fra Oslo bussterminal kl. 8.30 til Tyin (via Fagernes) - ankomst kl. 13.15.
Se Entur.no (nasjonal reiseplanlegger for offentlig transport) for reisetider.

DNT Oslo og Omegn er ikke ansvarlig for om det blir endringer/feil på rutetidene. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene er riktige før påmelding til kurset.

Med egen bil fra Oslo:
Via Fagernes til Tyin. Parkeringsplass på Tyin.

Kart og ruteinformasjon 

Turkart Jotunheimen Vest 1:50 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken 

Utstyr og pakkeliste

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til DNTs anbefalinger for pakkeliste vintermen merk at denne er helt generell og gjelder først og fremst for hytte-til-hytte-turer for voksne. 

Du kan benytte lakenpose i sengene på de betjente hyttene. Sovepose kan ikke benyttes i sengene.

Som et minimum er det dette du ha med deg:

Skiutstyr

 • Randonne-ski, telemarkski eller splitboard. Merk at du ikke kan bruke fjellski på dette kurset.
 • Feller som passer til skiene/splitboardet. Hvis du har kjøpt nye feller, kan det være at disse må tilpasses skiene/brettet før du tar de i bruk. Sjekk at dette er i orden før kurset starter.
 • Staver (gjerne teleskopstaver)
 • Skistøvler
 • Hjelm og skibriller

Sikkerhetsutstyr

 • Sender/mottaker (skredsøker)* – husk ekstra batterier
 • Søkestang
 • Spade. Vi anbefaler en solid spade i aluminium med godt grep

* Sender/mottaker kan leies av DNTOO for kr. 300. Om du trenger å leie utstyr, må du gi oss beskjed om dette ved å huke av for «Leie av utstyr» ved påmelding.

Turutstyr og bekledning

 • Dagstursekk. Normalt er 30-45 liter passende til dagsturer. Pass på at du har ca. 5 liter volum til overs, slik at du kan hjelpe med å bære fellesutstyr
 • Solbriller, solkrem og sportsteip
 • Vind- og vanntett jakke og bukse, ekstra overdel slik at du kan skifte underveis på tur om du blir våt, i tillegg til ullsokker, hansker, votter og lue
 • En varm dunjakke som du kan ta over deg i pauser (vi står mye stille)
 • Toalettsaker, håndkle og sengetøy eller lakenpose
 • Drikkeflasker slik at du kan ha med deg minst 1.5 liter vann på tur

I tillegg til utstyret over (som du må ha med), er det også lurt å ta med følgende utstyr:

 • Kart over området, og kompass med helningsmåler
 • Førstehjelpspakke
 • Vindsekk og liggeunderlag
 • Termos
 • Innesko

Smitteverntiltak på turer og hytter

Deltakerne må ha med hånddesinfiseringsmiddel og munnbind til egen bruk. Deltakere må selv ta ansvar for å overholde god avstand til hverandre og ellers ta hensyn slik at det er god plass og god køkultur på hyttene og på tur. 

Våre kursledere, instruktører, turledere og bestyrere er godt informert om tiltakene og vil hjelpe dere å få en tur som i hovedsak er preget av turopplevelsene i en romslig og sikker atmosfære og ikke Covid-19.

FHIs temaside for koronavirus

Før påmelding

Husk å lese  "Viktig informasjon - fellestur vinter" før du melder deg på kurset.

Vilkår for deltakelse: 
Når du melder deg på dette kurset bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Om våre kursledere, instruktører og turledere 

Våre kursledere og fjellsportinstruktører er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og -glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.  

Se ofte stilte spørsmål om fellesturer her.  

Topptur- og NF skredkurs alpint, Fondsbu

Ønsker du solid skredinstruksjon krydret med gode skiopplevelser i spektakulær, urørt natur? På Fondsbu starter skredvurderingen rett utenfor dørterskelen og vi nyter gode måltider basert på lokale råvarer. Lær deg å ferdes ...