Trygg og sikker orientering i vinterfjellet (for turledere)

Kurs

Fra dato
22. januar 2021 kl. 20:00
Til dato
24. januar 2021
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Arrangør
DNT Oslo og Omegn
Turområde
Hardangervidda (se kart)
Turkode
13026

Har du noen gang hatt følelsen av å ikke ha kontroll på hvor du er eller oppdaget at her kommer jeg jo ikke ned? Da er du en av oss; for enten har du eller vil du komme til å opplevd dette. Men det finnes råd.

Velkommen til tre aktive dager ute i naturen! Dette kurset er det særdeles viktige trinn 3 i den 3-delte rekken av flerdagers kart og kompasskurs for turledere. 

 • Dette kurset vil ta dine kart- og kompassevner til nye høyder, uansett hvilket nivå du er på.
 • Kart- og kompasskurset vinterfjell er en påbygning til trinn 2-kurset "Trygg og sikker orientering i sommerfjellet", som i sin tur er påbygging fra trinn 1-kurset hvor du får med all nødvendig teori samt lærer detaljorientering: "Trygg og sikker orientering i marka".
 • Kurset er også en nyttig forberedelse til de som ønsker å ta vinterturlederkurs i februar/mars. De som søker en plass på vinterturlederkurs må kunne dokumentere gode kunnskaper om orientering og kart- og kompass i høyfjellet (SARTTO, koordinater, kompasskurs, forstå fordeler og begrensninger med forskjellige typer kart,  kartreferanse ved bruk av UTM, veivalg, distanser og tid, bratt lende og steinsprang, oppfang og ledlinjer, nattorientering, ogsv.).
 • Vi overnatter på Brebua. Om kvelden blir det sosial prat og erfaringsutveksling ved siden av peisen.


Helgen vil hovedsaklig bli praksis i terrenget rundt Finse, men med korte teoribolker inne på hytta og underveis ute i terrenget.

 

Innhold på trinn 3:

Digital teorikveld via Teams (dato og innkalling kommer)

 • En kort repetisjon av kart- og kompassbruk samt nyttige tips.
 • Forberedelse til praksishelgen og spesielt nattorienteringen med utfylling av SARRTO

Praksishelg (fredag til søndag)

 • Gode veivalg
 • Krysspeiling
 • Rutehenvisning
 • Detaljorientering på 1:50 000-kart
 • Avstandsbedømmelse og tidsbruk
 • Nattorientering
 • Evaluering

Pris:
Kr. 1967,- (uten transport, deltakere må selv bestille togbilletter (obs, vi refunderer ikke togbillettene hvis vi er nødt til å avbestille kurs). DNT Oslo og Omeng sponser overnattingen på Brebua). Prisen inneholder: to instruktører, middag lørdag kveld, to frokost, to niste/termos, overnatting.
Ikke DNT Oslo medlemstillegg kr 500,-. Bli medlem i DNT

Utstyr:
Ta med sovepose, liggeunderlag, spade og vindsekk. Ta også med lakenpose til overnatting på Brebua. Utvørne tar med klær som tåler vær og vind, da mye av kurset vil bli holdt utendørs. Ta med eget kompass (obligatorisk), skrivesaker og minimum en god hodelykt (med ekstra batterier). Det anbefales å ta med varme klær som kan tas fort av og på underveis (eks. stor dunjakke), fordi det kan bli mange og lange stopp underveis. Skistøvlene bør også være store nok for å holde best mulig på varmen. Vi har mange, og noen ganger lange, stopp underveis.

Turkart Finse 1:50000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken

Annet:
Trenger du turutstyr kan dette kjøpes i vår Turinformasjon eller i DNT Nettbutikken.

Instruktør:
Har du noen sprøsmål kan du gjerne ta kontakt med: Jørn Brynstad, jorn@brynstad.no eller Claudia von Gostomski, cvg@dntoslo.no  

Maks antall deltakere: 12 (pluss to turledere) 

Velkomstbrev sendes deltakerne 1-2 uker før turstart. Der står det bl.a. hvem som er hovedturleder og kontaktinformasjon til denne.

Gradering av turen: krevende 
Vinterfjellet er vakkert, men lunefullt. Selv den enkleste skitur kan bli svært krevende med utfordrende skiføre og mye vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. I fjellet går man utenom preparerte løyper og må være forberedt på å tråkke spor selv. Pakk sekken riktig og smart.

Overnatting

Deltakerne bor på 4-6-sengsrom i egen lakenpose.

Les mer om hyttene her:
Brebua

Matallergier: Gi beskjed ved påmelding! 

Hvordan komme til/fra oppmøtested?

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for turen på egenhånd. Hverken turleder, administrasjon eller bestyrere kan - av ulike årsaker - organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på turen. 

Med offentlig transport fra Oslo:
Tog fra Oslo S kl. 12.03 (vi ønsker å kunne bestille billett og plass for alle da vi ønsker å kunne jobbe med kurset på togturen også).
Se rutetider på entur.no eller vy.no

DNT Oslo og Omegn er ikke ansvarlig for om det blir endringer/feil på rutetidene.  Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene er riktige før påmelding til turen.

Med egen bil fra Oslo:
Bil via Hallingdal til Geilo.

Kart og ruteinformasjon:
Turkart Finse 1:50 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken 

Utstyr: 

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste vinter .
Det er obligatorisk at alle deltakere på vinterturene må ha med sin egen sovepose, liggeunderlag, vindsekk/nødbivuakk og spade. Alle våre skiturer i fjellet krever fjellski og støvler. 
Skifeller og snøbriller (stormbriller) er svært nyttig utstyr på vinterturer.
Les mer om våre forslag angående skifeller og skismøring.

Du kan benytte lakenpose i sengene på hyttene. Sovepose kan ikke benyttes.

Smittevernstiltak på turer og hytter
Smittevernstiltakene fra myndighetene og DNTs nasjonale standarder for besøk av hytter og deltakelse på turer er det viktig å være forberedt på. Blant annet vil regler som å holde avstand til hverandre, vaske hender godt, ikke dele utstyr etc være gjeldende for turene. På hyttene vil det være oppslag for hvordan man oppfører seg på hytta. Våre turledere er godt informert om tiltakene og vil hjelpe dere å få en tur som ikke i hovedsak er preget av Covid 19 men av turopplevelsene i en romslig og sikker atmosfære.

Smittevernstiltakene kan leses i sin helhet her:

Før påmelding

Husk å lese  "Viktig informasjon - fellestur vinter" 

Er du usikker på erfaring som kreves for denne turen? Vennligst kontakt Tursenteret på info@dntoslo.no 

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Turledere og rutene

Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og - glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.  

Har du spørsmål om turprogrammet, kart eller utstyr?

Er du usikker på erfaring som kreves for denne turen? Vennligst kontakt Tursenteret: info@dntoslo.no 

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.   

Trygg og sikker orientering i vinterfjellet (for turledere)

Har du noen gang hatt følelsen av å ikke ha kontroll på hvor du er eller oppdaget at her kommer jeg jo ikke ned? Da er du en av oss; ...

Kontaktinformasjon: