Over og under Besseggen, Jotunheimen - (19-30 år)

Fellestur

Fra dato
3. september kl. 15:10
Til dato
6. september
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Ungdom
Turtyper
Fellestur, Fottur, Hyttetur, Jotunheimen, Fjelltur
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, DNT ung Oslo , Gjendesheim
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Turkode
12968
Dette arrangementet er over!

Vi inviterer til en langhelg fylt med spenstige turer, med historisk sus, under, over og rundt Besseggen.

Rett utenfor dørstokken til Gjendesheim ligger milevis med merkede stier, spektakulære 2000-meterstopper og verdensberømte Besseggen og innsjøen Gjende. På hytta får du nydelig lokalmat og drikke og moderne peisestue med utsyn inn mot hjertet av Jotunheimen.

Jotunheimen er lekegrinda til mange topp-samlere og fjellområdet oser av tøffe og gode historier om gamle helter og oppdagere. Men her skal vi selv oppdage tureventyret som ligger rett utenfor stuevinduet, så vi tar beina fatt og velger oss noen favoritter.

Dette er turen for deg som ønsker å komme til topps og som trives med å gå langt. 

"Bo lenger! Opplev mer!" 

PROGRAM

Dag 1: Oppmøte Gjendesheim (990 moh)

Deltakere og turledere møter på Gjendesheim ca kl. 15.10.  Det blir presentasjon og informasjon om dagene samt gjennomgang av smittevernstiltak på turen og på hyttene. Kanskje vi rekker en tur til "Gjende Viewpoint" i ettermiddags-sol før middag.

DNT oppfordrer til å benytte egen bil av smittevernhensyn. Det er også mulig å ankomme Gjendesheim med buss. Siste mulige buss fra Oslo bussterminalen kl. 10:20 med ankommer Gjendesheim kl. 15:10. NB! Bussen er ikke inkludert i prisen, så dere som velger å komme dere til Gjendesheim med buss må huske å kjøpe bussbillett. Dette kan bestilles på Norway ved å velge destinasjon og riktig avgang. 

Dag 2: Besseggen via Jo-stigen, ca 16 km

Etter en deilig frokost pakker vi sekken og gjør oss klar for en spenstig og luftig tur. Turen starter rolig, langs vakre Gjende. Etter noen kilometer tar vi av. Nå skal vi oppover til Besseggen via Jo-stigen. Den er bratt og luftig, og en spennende "snarvei" til Besseggen. Vel oppe på eggen følger vi denne videre opp på Veslefjell (1.743). Når Veslefjell-platået er passert, må dere huske på å ta avstikkeren ut på kanten og se ned til Gjendesheim.  Nedstigningen er tråkket opp av mange hundretusener med vandrere før oss, og på slutten av turen er det lagt steintrapper. En deilig avslutning de siste stegene ned mot hytta.

Middagene smaker aldri så godt som etter en hel dag ute, og etter middagen er kvelden fremdeles ung.

Dag 3: Sikkilsdalshø (1.778 moh), ca 22 km t/r

Sikkilsdalshø har "full kontroll" på Jotunheimen. Toppen ligger øst for Gjendesheim og har et nydelig skue innover i Jotunheimen og så langt øyet kan se i alle andre retninger. Turen starter vi på Gjendesheim, først langs bilveien, deretter på sti før vi krysser RV 51. Gjennom Maurvangen, campingplassen som ligger flott til ved Sjoa, går vi litt i sikksakk før stien igjen fortsetter i andre enden av campingplassen. Deilig sti oppover til Sikkilsdalskardet, der vi igjen bli møtt med nytt utsyn - utover Sikkilsdalsvatnet. Herfra er det jevn stigning oppover, og man bli ikke mett av utsikten som bare blir bedre og bedre. 

For de som har krutt i beina og er skikkelig nysgjerrig, vil vi anbefale en tur ned på selve Sikkilsdalseggen. Den er spennende og gir spektakulære motiver for den som er glad i å fotografere.

Samme vei ned igjen fra toppen, men stopp gjerne på Maurvangen og kjøp en is.

Vel framme på Gjendesheim kan dere glede dere til middag, og et forfriskende bat i Gjende før varm dusj, er et høydepunkt for de som liker det. 

Dag 4: Knutshø, Besseggens lillebror, (1.517), ca 13 km/5 t

Ikke la dere lure av høyden over havet - den er nok ikke spektakulær, men turen er spektakulær! En luftig og særs variert vandring står for tur. Knutshø er en fantastisk dessert og avslutning på våre turdager. Etter frokost, pakker vi oss ut av hytta og kjører biler bort til Vargbakken der turen starter. Vårt turmål er å komme til topps, over toppen og ned til Øvre Leirungen. Så følger vi stien under Knutshø tilbake til Vargbakken.

Vi satser på avslutning innen kl.17.00 og hjemreise.

For de som reiser kollektivt går bussen til Oslo kl 17:30. Husk å kjøpe deres egen bussbilett. NB! Deltakerne må betale bussreisen selv. Dette kan bestilles på Norway ved å velge destinasjon og riktig avgang. 

Med forbehold om endring i programmet!
Alle tidsberegninger er gjort ut i fra en gjennomsnittsfart på ca 3 km/ t. Vær obs på at pauser, vær- og føreforhold, ol. ikke er innberegnet i tid brukt på turen. 

Generell informasjon:

Pris:
Kr. 1.700,- oppmøte Gjendsheim 
Ikke-medlemstillegg kr 400,-  Bli medlem i DNT

Turpakken inkluderer: Overnatting,  turledere, sengetøy, og alle måltider (frokost, niste/termos og vanligvis tre-retters middag), med unntak av: første dag kun middag, siste dag kun frokost + niste/termos. 

Matallergi: Gi beskjed ved påmelding!

Maks antall deltakere: 10 (pluss to turledere) 

Velkomstbrev sendes deltakerne 1-2 uker før turstart. Der står det bl.a. hvem som er hovedturleder og kontaktinformasjon til denne.

Gradering av turen krevende: ( krevende for de som blir med på alle turene, men her er det store muligheter for å gjøre tilpasninger.)

Gradering på årets sommerturer varierer fra lett til krevende. Med to turledere og nivåinndeling, kan det legges opp til forskjellige turalternativer.

Sommerfjellet er vakkert, men  selv den enkleste fotturen kan bli krevende med utfordrende vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier.  Pakk sekken riktig og smart.

Utstyr:

Dette er en ganske tøff topptur. Derfor er det veldig viktig med godt skotøy. Dette betyr stive og gode fjellsko er et must! Dette er en utfordrende tur og krever at man har litt erfaring med turer i fjellet og med å gå på topptur. En slik tur kan slite på knær og ledd, derfor anbefaler vi å ha med vandrestaver til nedfarten. Det vil du takke deg selv for om 20 år. Ellers bør man pakke så lett som mulig. En dagstursekk på 30-40 liter bør være mer enn nok på selve turen. Denne bør ikke veie mer enn 8-10 kg. I denne bør det være et tørt skift, et varmeplagg, førstehjelpsutstyr, mat og drikke. Det er også lurt å pakke med litt snacks, nøtter eller sjokolade å ha lett tilgjengelig i sekken. Det samme gjelder en vannflaske eller drikkesekk.

Skal du på tur og mangler utstyr? Det er mulig BUA kan hjelpe deg. Gå inn på www.bua.io og finn den BUA ordningen som er nærmest deg (i Oslo: BUA Bjørndal. BUA Klemetsrud, BUA Østensjø, BUA Bjerke, BUA Sagene og BUA FRIGO). Send en låneforespørsel på mail, eller ring å spør etter det utstyret du trenger. Fører det ikke frem send mail til post@bua.io.

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer

NB! Deltakerne får sengetøy på hytta.

Smittevernstiltak på turer og hytter
Smittevernstiltakene fra myndighetene og DNTs nasjonale standarder for besøk av hytter og deltakelse på turer er det viktig å være forberedt på. Blant annet vil regler som å holde avstand til hverandre, vaske hender godt, ikke dele utstyr etc være gjeldende for turene. På hyttene vil det være oppslag for hvordan man oppfører seg på hytta. Våre turledere er godt informert om tiltakene og vil hjelpe dere å få en tur som ikke i hovedsak er preget av Covid 19 men av turopplevelsene i en romslig og sikker atmosfære.

Deltakere og turledere på DNT-turen er ett følge og vil dele soverom og spisebord. 1-meters-regelen gjelder.

Kart og ruteinformasjon:
Turkart Jotunheimen Aust 1:50 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken 

Les mer om hytta her: Gjendesheim

Viktig informasjon om fellesturer sommer:
Før du melder deg på en tur les: viktig informasjon fellesturer sommer

Viktig informasjon om Covid 19 (korona) og DNTs smittevernstiltak på hytter og aktiviteter
Smittevernstiltakene kan leses i sin helhet her:

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
 Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Er du usikker på erfaring som kreves for denne turen? Vennligst kontakt Tursenteret: info@dntoslo.no 

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.   

Turledere:
Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og - glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.

 

Over og under Besseggen, Jotunheimen - (19-30 år)

Vi inviterer til en langhelg fylt med spenstige turer, med historisk sus, under, over og rundt Besseggen. Rett utenfor dørstokken til Gjendesheim ligger milevis med merkede stier, spektakulære 2000-meterstopper og verdensberømte Besseggen ...

Kontaktinformasjon: