Tour de Dovre - på sykkel

Fellestur

Fra dato
6. juli kl. 08:02
Til dato
9. juli
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Sykkeltur, Hyttetur, Fjelltur, El-Sykkel, Turkatalogen2020
Arrangør
DNT Oslo og Omegn
Turområde
Langsua (Huldreheimen) , Reinheimen (se kart)
Turkode
12725

I uminnelige tider har nordmenn slitt seg i senk over Dovrefjell – nå kan du sykle hele fjellheimen rundt og lade batteriene med vafler på setra. Den nye sykkelveien over Dovrefjell gjør det mulig å rulle innom tre nasjonalparker på to hjul. Underveis får du med deg ikoniske fjell, idyllisk kulturlandskap og Norges vakreste seterdal. Vi leier sykler på Dombås og det er mulig å oppgradere til el-sykkel. Turen går på både grus- og asfaltveier. Overalt rundt deg på turen har du nasjonalparker og landskapsverområder. Aktive syklister tar turen på én dag, mosjonister og familier kan gjerne bruke 2-3-4-5 dager, og nyter turen og opplevelsene underveis.

 

Program:

Dag 1: Dombås stasjon -  Hjerkinn Fjellstue (932 moh), ca. 32 km
Oppmøte på Oslo S ved nedgangen til plattformen 20 minutter før avreise. Sjekk informasjonstavla i avgangshallen for å finne ut hvilken plattform det er. Avreise fra Oslo S kl 08.02 til Dombås, ankomst kl 12.00. Vel fremme på Dombås går vi innom sykkelutleien og får våre sykler. Dagens etappe går opp til Hjerkinn Fjellstue, en tur på ca. 32km og ca 400høydemetre. Sykkelveien hadde offisiell åpning i 2017, og i seg selv en naturskjønn velostrada, fri for motorisert trafikk. Turen starter småveier gjennom boligfelt på Dombås og ender etter 1 km opp ved oppe ved Dombås skiheiser/Trolltun Gjestegård og Dombås skiarena. Herfra på ”Gamle fjellveg”, som er starten på tur- og sykkelveien over Dovrefjell. Fra Dombås og opp til fjellet er det cirka 300 meter jevn stigning. Vi følg grusveien og merkingen videre innover Dovrefjellplatået. På strekningen er det mange flotte plasser å raste, og det passeres flere reiselivsbedrifter, som tilbyr mat, drikke og overnatting. Vi bruker dagen og stopper der det er nødvendig for gruppa. Sykkelveien krysser E6 ved Furuhaugli og Hageseter - her må vi være forsiktige alle mann. Vi sykler videre til P-plassen ved Tverrfjellet. Her setter vi fra oss syklene og går 1,5 km/30 minutter på sti opp til Viewpoint Snøhetta. Bygget er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta og åpnet i 2011. Det er også mulig å gå innom Villreinsenteret for de som ønsker det eller sykle rett bort til Hjerkinn Fjellstue der vi skal ha første overnatting.

Dag 2: Hjerkinn - Grimsdalshytta (997 moh), ca 54 km
Vi sykler via Folldal til Grimsdalshytta og har følge med elva Folla nedover dalen. Dette er en rolig, asfaltert vei men med noe mer trafikk i sommersesongen. Mange fine steder å raste. Vi stopper innom gruvemuseet for lunsj og en titt innom museet for de som ønsker det. I Folldal sentrum tar vi av fra FV29 og inn på FV27 i retning Ringebu. Vi sykler nå på Nasjonal Turistveg Rondane. Vi følger FV27 cirka 8 km til Fallet og skilting mot Grimsdalen. Vi sykler nå innover en av Norges vakreste seterdaler, og er vi heldig med været, ser du rekken av 2000-meters toppene i Rondane. Bestyrere Sonja og Rune tar oss hjertelig imot med deilig 3-retters middag.

Dag 4: Grimsdalshytta
I dag lar vi sykkelen stå og går til fots til Haverdalsseter for å kjøpe kaffe og vafler. De som vil kan sykle rundt, det er 32 km og husk at dere også skal tilbake igjen. Turen er ganske drøy og ganske kupert. Men en flott sykkeltur i fjellet på idylliske fjellveier. Turen til fots over til Haverdalsseter er en hyggelig 3 timers tur (hver vei, så vi bruker hele dagen) og vi belager oss på at de fleste ønsker å gå denne turen for å bruke andre muskler og la sykkelmusklene hvile. Det er også kortere alternativer for de som vil ha en roligere dag som fottur til Kattugla eller sykkeltur i Haverdalen. 

Dag 8: Grimsdalehytta - Dombås (659 moh), 42 km - Hjemreise.
Fra Grimsdalshytta fortsetter grusveien flatt innover Grimsdalen og langs elva Grimsa. vi passerer flotte setergrender og møter etterhvert du en bratt motbakke, som tar oss opp på fjellplatået. Kort etter toppen kommer vi til veiskille inn mot Haverdalsseter der vi spiste lunsj igår. Vi fortsetter du rett frem, og passerer etter noen kilometer Eftansåe. Herfra er det bratt nedover mot Dovre. Nesten nede dalbunnen kommer vi til veikrysset ved Tofte bru, vi passerer over brua og tar bakken opp Øverbygdsvegen langs dalsiden, nordover mot Dombås, cirka 11 km fra brua. Gang- og sykkelveien opp til Dombås sentrum. Vi leverer fra oss syklene til Dovrefjell Adventures og venter på toget. Tog fra Dombås stajon kl 15.59, ankomst Oslo S kl. 20.04.

Med forbehold om endring i programmet!
Alle tidsberegninger på våre turer med DNT Oslo og Omegn er gjort ut i fra en gjennomsnittsfart (til fots) på ca 3 km/ t. Vær obs på at pauser, vær- og føreforhold, ol. ikke er innberegnet i tid brukt på turen. Dette er en sykkeltur og da er det vanskleigere å beregne hvor fort man sykler. Men vi sykler i et tempo for vanlige mosjonister og vi er å tur hele dagen og skal ikke nødvendigvis komme fortest frem tl hyttene. Blir det noe sprik i feltet så avtaler vi steder der gruppa venter på hverandre.

Generell informasjon:

Pris:
Kr. 5 050,- fra/til Dombås
Kr. 5 723,- fra/til Oslo.
Tillegg for el-sykkel 1 200,-.
Ikke-medlemstillegg kr 800,-  Bli medlem i DNT

Turpakken inkluderer: Overnatting, turleder(e )og alle måltider (frokost, niste/termos og vanligvis tre-retters middag), med unntak av: første dag kun middag, siste dag kun frokost + niste/termos. Sykkelleie.

Nødvendig spesialkost: Gi beskjed ved påmelding!

Maks antall deltakere: 10 (pluss 1 turleder)

Annet:
Velkomstbrev sendes deltakerne 1-2 uker før turstart. Der står det bl.a. hvem som er hovedturleder og kontaktinformasjon til denne.

Gradering av turen: lengde rød/terreng rød
Sommerfjellet er vakkert, men  selv den enkleste fotturen kan bli krevende med utfordrende vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. Pakk sekken riktig og smart.
 

Utstyr:
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer.
hjelm, pumpe og bagasjeveske følger med syklene.

NB! Det er ikke lenger tillatt å benytte sovepose i sengene på DNT Oslo og Omegn sine betjente hytter. Lakenpose kan benyttes, evt. leie sengetøy

Kart og ruteinformasjon:
Turkart Rondane nord 1:50000, Turkart Dovrefjell 1:50000 og M711 Dombås 1:50000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken 

Les mer om hyttene her: 
Hjerkinn Fjellstue
Grimsdalshytta
Viewpoint Snøhetta
Villreinsenteret på Hjerkinn
Folldal gruver

Viktig informasjon om fellesturer sommer:
Før du melder deg på en tur les: viktig informasjon fellesturer sommer

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
 Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Er du usikker på erfaring som kreves for denne turen? Vennligst kontakt Tursenteret: info@dntoslo.no 

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.

Turledere:
Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og - glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.

 

 

 

Tour de Dovre - på sykkel

I uminnelige tider har nordmenn slitt seg i senk over Dovrefjell – nå kan du sykle hele fjellheimen rundt og lade batteriene med vafler på setra. Den nye sykkelveien over ...

Kontaktinformasjon: