Magiske Utladalen - Jotunheimen

Fellestur

Fra dato
9. juli kl. 08:00
Til dato
12. juli
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Utladalen, Hyttetilhytte, Fjelltur, Turkatalog2020
Arrangør
DNT Oslo og Omegn
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Turkode
12620

En eventyrlig helgetur ned en av landets flotteste og villeste daler - Utladalen i Vest-Jotunheimen - står for tur. Fra sommerskisesong på Sognefjellet, 1.400 moh, går vi via Skogadalsbøen og Vettismorki helt ned til Hjelle i Øvre Årdal.

Kontrastene er store på denne turen, som byr på snø på Sognefjellet og et nydelig panorama mot Smørstabbreen og toppene rundt. Kveldsturen ned til Skogadalsbøen er en forholdsvis lett tur der vi ser nedover Utladalen samtidig som vi har Hurrungane på høyre hånd. Den neste dagen får vi magiske naturopplevelser, over frodige Vettismorki og med spektakulære Hurrungane på andre siden av dype Utladalen. Vettisfossen i fritt fall får vi også studere på nært hold. 

Utladalen er en dal man kan gå om og om igjen, oppover og nedover. Bli med selv og opplev en fantastisk helg fra fjell til fjord.

Program:

Dag 1: Ankomst Skogadalsbøen (833 moh), ca 13 km, ca 4-5 timer
Oppmøte på Oslo Bussterminal 20 minutter før avreise. Se monitor i avgangshallen. Avreise med ekspressbuss fra Oslo bussterminal kl. 8.40. Bussen går over Valdresflyene før vi ankommer Lom kl. 14.45. Vi tar ekstrabuss fra Lom  kl.15.00  med ankomst Sognefjellshytta ca kl. 16.00. Vi regner med å bruke 4-5 timer ned til Skogadalsbøen med ankomst innen kl. 21.00. Forhåpentligvis blir det fint vær og nydelig kveldsvandring. Ta med en liten hodelykt om du har behov for ekstra lys i skumringen. Ta også med store matpakker til reisen. Vel framme nyter vi varm suppe àla Skogadalsbøen og samles i peisstua før leggetid.

Dag 2. Rundtur via Vormeli (610 moh), ca 11 km/ca 5 timer.
Den gamle stølen Vormeli ligger frodig til i Utladalen. En bratt og tildels utfordrende nedtur i bjørkeskogen fortsetter med elvekryssing via bro og videre på lett lett sti til Vormeli. Plassen oser av gamle historier og idyll. Tenk at det har vært fastboende på denne avsidesliggende plassen i 250 år - Norges mest avsidesliggende gård - 9 timer fra sivilisasjonen.  I 1867 ble Vormeli fraflytta , men den er vedlikeholdt og brukt av Vormelis venner i mange år og fungerer nå som et nødly for fjellfolk. 

Dag 3: Skogadalsbøen -  Vetti Gard, 320 moh, ca 14 km, ca 5 timer
Denne etappen er en ren nytelse. Etter en jevn og god oppstigning er vi på et punkt vi plutselig ser opp på majestetiske Stølsnostind (2.074 moh), ned til eksotiske Fleskedalen samt hele Utladalen og Vettismorki.  Deretter bærer det etappevis bratt nedover. Dette er ikke en turetappe for dårlige knær, men nedstigningene er flotte og spennende. Vel nede på Vetti Gard, slenger vi oss ned på tunet og tenker på dagens opplevelse. En deilig middag og en koselig kveld venter oss.

Dag 4: Vetti Gard til Hjelle - besøke Avdalen gård (382 moh) - Hjemreise, ca 8 km inkl. Avdalen
I dag har vi god tid til bussen går, og vi tar en avstikker til Avdalen Gard, som ligger på en hylle oppi fjellsiden omkranset av nydelig kulturlandskap. Den er betjent og det er store muligheter for å få kjøpt seg en vaffel. Matpakke inntas på tunet til Avdalen Gård, med høner og sauer som selskap.

Deretter bærer det videre ned til Hjelle. Et bad i Hjelledøla anbefales før bussturen hjem. 

Taxi fra Hjelle kl.16.15  til øvre Årdal. Valdresekspressen kl.16.55 til Oslo. Ankomst kl.22.09

Med forbehold om endring i programmet!
Alle tidsberegninger er gjort ut i fra en gjennomsnittsfart på ca 3 km/ t. Vær obs på at pauser, vær- og føreforhold, ol. ikke er innberegnet i tid brukt på turen. 

Generell informasjon

Pris:
Kr 3.906,- fra Sognefjellshytta/Øvre Årdal
Kr 5.455,- fra/til Oslo
Ikke-medlemstillegg kr 800,-  Bli medlem i DNT

Turpakken inkluderer: Overnattinger, turleder, frokost og nistepakke på begge hytter, Varm kveldssuppe første kveld på Skogadalsbøen Middag på Vetti Gard. 
Nødvendig spesialkost: Gi beskjed ved påmelding!

Maks antall deltakere på denne turen: 10 (+1 turleder)

Annet:
Velkomstbrev sendes deltakerne 1-2 uker før turstart. Der står det bl.a. hvem som er hovedturleder og kontaktinformasjon til denne.

På Vetti gard får hele gruppen sovesalen på låven for seg selv.  Sovesalen har køyesenger med forheng.

Gradering av turen  lengde rød/terreng rød  (sen fottur til Skogadalsbøen og noen bratte nedstigningen bl.a. til Vormeli og Vetti Gard, gjør denne turen litt krevende)

Sommerfjellet er vakkert, men  selv den enkleste fotturen kan bli krevende med utfordrende vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. Pakk sekken riktig og smart.

Utstyr:
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer

NB! Det er ikke lenger tillatt å benytte sovepose i sengene på DNT Oslo og Omegn sine betjente hytter. Lakenpose kan benyttes, evt. leie sengetøy.

Kart og ruteinformasjon:
Turkart Jotunheimen vest 1:50.000. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken

Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon.

Les om hyttene her:

Skogadalsbøen
Vetti Gard
Avdalen Gard

Viktig informasjon om fellesturer sommer:
Før du melder deg på en tur les: viktig informasjon fellesturer sommer

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
 Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Er du usikker på erfaring som kreves for denne turen? Vennligst kontakt Tursenteret: info@dntoslo.no 

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.

Turledere:
Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og - glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.

 

Magiske Utladalen - Jotunheimen

En eventyrlig helgetur ned en av landets flotteste og villeste daler - Utladalen i Vest-Jotunheimen - står for tur. Fra sommerskisesong på Sognefjellet, 1.400 moh, går vi via Skogadalsbøen og Vettismorki ...

Kontaktinformasjon: