DNT ung Tungtvannsaksjonen (19-30 år)

Fellestur

Fra dato
4. april kl. 09:00
Til dato
10. april
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Ungdom
Turtyper
Fellestur, Skitur, Ungdom, Telttur, Historisk, Rjukan, Tungtvann, Turkatalog2020, Turkatalog2020_Ungtur, Turkatalog2020_Historisktur
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, DNT ung Oslo
Turområde
Hardangervidda (se kart)
Turkode
12611
Dette arrangementet er over!

Denne turen gir deg sjansen til å gå i fortidens spor og oppleve Norgeshistorien på nært hold. Bli med på en historisk, utfordrende og ikke minst spennende tur på Hardangervidda!

Dette er en svært krevende tur, da vi skal bo i telt store deler av turen, tråkke egne spor og orientere oss frem til målet selv. Du trenger å være i meget god fysisk form og ha gode skiferdigheter for å melde deg på denne turen. Turleder vil ringe deg på forhånd for å bli bedre kjent med deg før tur.

PROGRAM

Dag 1: Oslo til Torsetlia Fjellstue
Vi møtes på Oslo Bussterminal klokka 09:00. Se etter turleder i rød turlederjakke og en gjeng med mye utstyr. Avreise klokka 09:30. Møt i tide da vi trenger de 30 minuttene vi har til rådighet til å få lastet alt utstyret på bussen. Fra Oslo blir vi transportert i ekstrabuss hele veien til Torsetlia hvor vi skal overnatte første natten. Her får vi også servert en deilig 3-retters middag. I løpet av kvelden fordeler vi utstyr og samles til et ferdaråd om hvordan opplegget blir de neste dagene. Spente og ivrige deltakere og turledere slukner nok fort når man treffer senga.

Dag 2: Torsetlia til Skrykken
Vi gjennomgår utstyret for å passe på at alt fungerer og er tilpasset en lang tur. Vi gjør avmarsj mot Skrykken, hvor planen er å ta første natt. Vi skal sove de fleste nettene i telt etter planen. Dermed er det bare å bli vant til komforten knyttet til teltliv, og legge til seg gode rutiner for rigging av leir, matlaging og andre praktiske oppgaver. Dagsetappen er cirka 18 km og vi beregner å bruke mellom 6-8 timer på turen.

Dag 3: Skrykken til Viuvatnet
Idag skal vi gå taktisk over Hardangervidda for å passe på at okkupasjonsmakten ikke finner oss. Da gjelder det å ha god kamuflasje, og tenke nøye over veivalg og hvor mye spor man legger igjen etter seg. Etter en lang dag ute i den ubarmhjertige villmarken slår vi leir i nærheten av Viuvatnet. Turen blir på cirka 20 km, og vil ta oss omtrent 8-9 timer avhengig av hvor nøye vi er med å dekke våre egne spor.

Dag 4: Viuvatnet til operasjonsbasen Grouse/Gunnerside
Idag skal vi innom den selvbetjente DNT hytta Stordalsbu for å proviantere. Her henter vi ut frokost, lunsj og middag for de neste to dagene i felt. Etter matuttak fortsetter vi til operasjonsbasen Grouse/Gunnerside hvor vi skal detaljplanlegge oppdraget ned juvet til Vemork. Turen er cirka 20 km, og vi bruker hele dagen på turen. 8-9 timer.

Dag 5: Operasjonsbasen Grouse/Gunnerside til Austre Langesjå
Nå nærmer vi oss målet ... Leiren slås opp i sørenden av Austre Langesjå. Også dagens etappe blir opp mot 20 km, som vil ta våre seige bein 8-9 timer å gjennomføre.

Dag 6: Austre Langesjå til Rjukan Fjellstue
Idag skal vi bevege oss ned mot Rjukan. Vi reiser mot Rjukan Fjellstue hvor vi blir tatt godt imot av bestyrer og historiker Tor Nicolaysen. Han er den personen i Norge som vet mest om Tungtvannsaksjonen, siden han var god venn av Claus Helberg den tiden han fortsatt levde. Over en god middag får vi litt innblikk i historien bak Tungtvannsaksjonen.

Turen ned til Rjukan Fjellstue er cirka 19 km, og det betyr at vi bruker 8-9 timer på tur idag også. I tillegg skal vi når natten faller på snike oss inn på tungtvannsanlegget via juvet på Vemork. Alt dette for å sabotere produksjonen av tungtvann for tyskerne.

Dag 7: Vemork
Idag får vi en noe roligere dag. Vi tar en omvisning på Vemork industriarbeidermuseum for å ta inn det siste vi kan av hvordan aksjonen og tungtvannsproduksjonen har påvirket Rjukan som by og dens befolkning opp gjennom årene.

Vi avslutter turen og transporteres med ekstrabuss fra Rjukan Fjellstue til Rjukan rutebilstasjon cirka klokka 14:30. Dette for å rekke bussen som går tilbake til Oslo klokka 15:20. Deltakere betaler transport hjem selv.

PS: Denne turen er planlagt med en ekstra dag dersom gruppen kommer utfor uvær, eller ved andre grunner til at gruppen bruker lengre tid enn planlagt. Deltakere anbefales derfor ikke å bestille noe transport før man ankommer Rjukan og vet når hjemreisedato blir.

Med forbehold om endring i programmet!

Generell informasjon:

DNT ung Oslo sitt arbeid er støttet av Oslo Kommune og Frifond.

Pris:
Kr. 3500,-
Ikke-medlemstillegg kr. 400,- Bli medlem i DNT.

Maks antall deltagere på denne turen: 18

Turpakken inkluderer: transport med ekstrabuss, kost og losji på Solheimstuen Turisthytte, matkostnader alle dager, kost og losji på Rjukan Fjellstue, inngangsbillett på Vemork museet, leie av fellesutstyr og turlederkostnader.

Nødvendig spesialkost: Gi beskjed ved påmelding!

Annet: 
Alle deltakere vil motta et deltakerbrev fra hovedturleder senest en uke før turstart med siste informasjon og tips til utstyr og pakking.

Deltakere kan nektes å bli med på tur av turleder dersom det vurderes at deltaker ikke er godt nok utstyrt. 

Utstyr:
Fjellski, staver og skisko må alle ha med på denne turen. Fjellski er nødvendig fordi vi vil gå utenom oppkjørte løyper. Alle burde pakke en 70-80 liters tursekk, og til sammen bør den helst ikke veie mer enn cirka 20 kg på tur. Veier den mer enn dette, har du rett og slett tatt med deg for mye utstyr. Vi kommer også til å bruke pulker til fellesutstyret i hver patrulje. Annet snacks som nøtter, sjokolade og kjeks kan være godt å ha i sekken underveis på turen. En vannflaske lett tilgjengelig er også å anbefale.

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til våre pakkelister.
Se også DNTs filmer med tips om hvordan pakke sekk vinter og hvordan kle seg på tur vinter.

Skal du på tur og mangler utstyr? Det er mulig BUA kan hjelpe deg. Gå inn på www.bua.io og finn den BUA ordningen som er nærmest deg (i Oslo: BUA Bjørndal. BUA Klemetsrud, BUA Østensjø, BUA Bjerke, BUA Sagene og BUA FRIGO). Send en låneforespørsel på mail, eller ring å spør etter det utstyret du trenger. Fører det ikke frem send mail til post@bua.io.

Kart og ruteinformasjon:
Turkart Hardangervidda Øst (DNT Telemark) 1:60 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter eller i vår nettbutikk.

Les mer om hyttene her: 
Torsetlia fjellstue og hyttegrend
Stordalsbu
Rjukan Fjellstue

Viktig informasjon om fellesturer vinter:
Før du melder deg på en tur les: "Viktig informasjon - fellestur vinter" .

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.

DNT ung Tungtvannsaksjonen (19-30 år)

Denne turen gir deg sjansen til å gå i fortidens spor og oppleve Norgeshistorien på nært hold. Bli med på en historisk, utfordrende og ikke minst spennende tur på Hardangervidda! ...

Kontaktinformasjon: