NF Videregående skredkurs alpint - Sogndal

Kurs

Fra dato
28. februar kl. 20:00
Til dato
3. mars kl. 17:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer for
Alle
Turtyper
Kurs, Skredkurs, Skred
Arrangører
DNT fjellsport Oslo, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Breheimen med Jostedalsbreen (se kart)
Turkode
12314
Dette arrangementet er over!

Videregående skredkurs for deg som ønsker faglig påfyll, eller har tenkt til å gå videre til NF instruktørkurs. Velkommen til trivelige og lærerike dager i Sogndalsdalen.

 

Utgangspunkt for kurset er Uteplassen Sogndal hvor DNT fjellsport disponerer 2 leiligheter.

Videregående kurs i skred forutsetter at deltakerne har gått på grunnkurs skred tidligere, eller har tilsvarende grunnferdigheter fra høyskole, folkehøyskoler ol.
Kurset baserer seg på læringsmålene som NF har satt for videregående skredkurs og vil forberede deltageren for et eventuelt metodekurs senere.
Det blir litt mindre grad av instruksjon enn grunnkursene, og forutsetter en aktiv deltagelse.

Kursbeskrivelse

Som alle friluftslivskurs i regi av DNT/ DNT fjellsport benytter vi veiledning som metode. Det innebærer bla høy grad av deltakerinvolvering. Det forventes at deltagerne stiller forberedt og at alle deltar aktivt i diskusjoner og evaluering av hverandre og utbyttet av dagene og kurset sett under ett.

Kurset fokuserer på tursituasjonen der problemstillingene er å ferdes og oppholde seg i et mulig skredfarlig terreng. For vurdering av veivalg og leirsteder legges hovedvekten på å bruke de objektive vurderingskriterier som finnes, samt gruppedynamikken i den gruppa hvor man er turdeltaker. 3x3 filtermetoden er grunnleggende metodikk gjennom kurset. Dette videregående grunnkurset legger særlig vekt på vurdering av snødekket og veivalg i skredterreng.

Vi sender ut tentativt program noen dager før kursstart. Dette vil være avhengig av vær -og føreforhold. Programmet tilpasses for å optimalisere læringsutbyttet. Kursdagene vil i stor grad være ute, men med noen økter inne på Uteplassen sine lokaler, i hovedsak om morgenen og om kvelden. Kursdagene varer kl 9 til ca kl 21 med middagspause på ettermiddagen.

 

Praktisk informasjon

Oppmøte ved Uteplassen ved Selseng i Sogndal torsdag  kl 20.00. Avslutning senest kl. 17.00 søndag. Reise organiseres av den enkelte.

Vi er for det meste på tur, men har base på Uteplassen. Her serverer vi kaffe og te. Ellers må deltakerne selv stå for mat og drikke.

Transport til kurssted og ulike turområder gjennomføres med privatbiler, eller Sogn & Fjordane Ekspressen (Nettbuss.no). Ta gjerne kontakt med andre deltakere for å avtale samkjøring.

 

Utstyr

Generelt; ”vanlig” utstyr for vinterfjellet. Alle må ha med solide ski med feller (randonee/ kraftige telemarkski eller splitboard). Vi kommer til å være mye ute alle dagene uansett vær, så ha med varme klær: vind- og vanntette klær (med hette), ullundertøy, lue og votter, vannflaske, kart og kompass, briller, ekstra fleecegenser/dunjakke og termos. Planen er å være inne før det blir mørkt, men ta med hodelykt for sikkerhetsskyld. 

I tillegg er SSS (spade, søkestang, sender-mottaker) obligatorisk utstyr.

Annet anbefalt utstyr (ikke påkrevd): Snøsag, bratthetsmåler. liggeunderlag, førstehjelpssaker, vindsekk og lett sovepose eller dunjakke.

Alle må også ha med seg det aktuelle kartblad ”Sogndal ” i målestokk 1:50.000, samt papir og skrivesaker.

 

Pris

Kr 3990,-. Prisen inkluderer kursavgift, leie av skredinstruktør og overnatting. Kost er ikke inkudert i prisen. Leilighetene har gode kjøkkenmuligheter.
Ikke-medlemstillegg kroner 750,-.

 

Relevant litteratur

Bør leses:

Karsten Müller, Markus Landrø, Andreas Haslestad, Jonas Dahlstrup og Rune Engeset. “Systematisk snødekkeundersøkelse”, 13.01.2015, NVE.
Lundberg Nes, C. (2013) Skikompis – Snøskred og trygg ferdsel, Selja Forlag.NVE, Skredvær, Faktaark 2017:06
Statham et al., 2006. The Avalanche Terrain Exposure Scale.

Kan leses:

John Branch (online 2012) Snow Fall. The Avalanche at Tunnel Creek, NewYork Times. Atkins, R. (2014) ” Yin, Yang, and You”, Proceedings, International Snow Science Landrø, Markus (2007): Skredfare. Fri Flyt, Oslo .

Brattlien, K. (2009) Den lille snøskredboka. Fri Flyt, Oslo

Lenker:

Opplæring: Snøskredskolen [online: http://www.varsom.no/Snoskred/Skredskolen/] Regional skredvarsel: www.varsom.no
RegObs. www.regobs.no.
Kameratredning /søkemetoder: www.genswein.com

 

Kursleder er Melanie Hetkamp-Andersen, tlf 46 91 04 56 / melanie.hetkamp83@gmail.com

 

Generelt

 

Pakkeliste sommer og vinter
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til våre pakkelister.

Se også DNTs filmer med tips om hvordan pakke sekk sommer og vinter og hvordan kle seg på tur vinter.

Viktig informasjon om fellesturer vinter
Før du melder deg på en tur les: "Viktig informasjon - fellestur vinter" .

Vilkår for deltakelse på fellesturer
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

 

KONTAKTINFORMASJON OG BOOKING

Spør vårt Tursenter

Har du spørsmål angående turen, kart eller om utstyr, anbefaler vi å ta kontakt med vårt Tursenter på telefon 22 82 28 22, mandag til fredag mellom 08.30 - 16.00, eller på e-post: turinfo@dntoslo.no

UT.no

Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger

Booking

For booking velg dato øverst til høyre. 

Medlemskap i DNT

På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur.

DNT ung Oslo sitt arbeid er også støttet av Oslo Kommune og Frifond.

Bli medlem i DNT!

NF Videregående skredkurs alpint - Sogndal

Videregående skredkurs for deg som ønsker faglig påfyll, eller har tenkt til å gå videre til NF instruktørkurs. Velkommen til trivelige og lærerike dager i Sogndalsdalen.   Utgangspunkt for kurset ...