Trygg og sikker orientering i Marka (for turledere)

Kurs

Fra dato
21. juni 2019 kl. 17:00
Til dato
23. juni 2019
Vanskelighetsgrad
Enkel  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Kurs, , Turlederkurs
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, Turledergruppa - DNT Oslo og Omegn
Turområde
Oslomarka (se kart)
Turkode
12198
Dette arrangementet er over!

For å fremstå som en trygg turleder er det viktig å være god i bruken av kart og kompass. For å være god i kart og kompass kreves teoretisk forståelse og erfaring med aktiv bruk over tid. Samlingen legger opp til en ettermiddag med teoretisk gjennomgang i bruk av kart og kompass, og to dager med varierte praktiske oppgaver pluss mer teori. Målsetningen er å øke kunnskapen, forståelsen og dermed ferdighetene i bruken av kartet og kompasset.

Velkommen til to aktive dager ute i naturen! Dette kurset er det særdeles viktige trinn 1 i den 3-delte rekken av flerdagers kart og kompasskurs for turledere. Trinn 2 (trygg og sikker orientering for sommerfjellet) og trinn 3 (kart og kompasskurs for vinterfjellet) bygges opp rundt viktig teori fra dette kurset. Også praksisen i finorientering og kartforståelse fra dette kurset er viktig kunnskap før trinn 2 og 3.

Trinn 3 (trygg og sikker orientering for vinterfjellet) er forøvrig det mest utfordrende kart og kompasskurset vi tilbyr. Det tredje trinnet har fokus på orientering/navigering/veivalg i fjellet vinterstid. Det kurset har også innlagt nattorientering, og gir deg svært god trening i orientering under vanskelige sikt- vær- og føreforhold.

 

Innhold på trinn 1:
Kompasset
Lære om kompasset sine enkelte deler og lære de forskjellige ting man kan gjøre ved hjelp av kompasset.

Kartet
Lære om kartets formål, målsetting og oppbygging. Forstå kartets tegnforklaringer. Lære om hva kart i forskjellig målestokk vil si for vår bruk av kartet. Forstå kartets bruk av farger. Forstå viktigheten av koter, og hvordan de tegnes for å kunne lese terreng gjennom kartet. Kartets oppdateringstidspunkt som viktig informasjon. Forstå angivelse av koordinater i både geografisk og UTM sammenheng, og å kunne angi riktige koordinater i en nødsituasjon. Lære seg å bruke all den informasjonen man finner i et kart på en god måte for trygge og bekvemme veivalg.

Orientering
Her legger vi vekt på at deltagerne skal lære seg å orientere etter kart i forskjellige målestokker. Forskjellige målestokker av kart inneholder helt forskjellig informasjon. Man trenger mye øving for å få på plass forståelsen av at forskjellige målestokker gjør at man må tenke  forskjellig om avstander, gangtider, kontrollpunkter med mer. Hvordan orienterer vi i skogsterreng? Hvordan orientere i tåke og dårlig sikt?

Det blir mye trening på det å ta ut kompasskurs, veivalg, praktisk bruk av kartet og kompasset i skogsterreng samt i tåke og dårlig sikt. Hva er sikre kontrollpunkter? Hvordan leser vi terrengformasjoner? Hvordan bruker vi karttegn og annen relevant kartinformasjon for gode veivalg? Hvordan kan dette hjelpe oss til trygg orientering og fornuftige veivalg?

Evaluering
Vi vil forsøke å gi deltagerne tilbakemelding på hva de er sterke på, og hva de med fordel kan trene mer på. Det er for oss viktig at kursdeltagerne får en individuell evaluering fra oss avslutningsvis. Vi ønsker å bevisstgjøre den enkelte på hva vedkommende er god på, hva som er nødvendig å trene mer på, –og vi foreslår arbeidsoppgaver som bidrar til at man raskt kommer seg ut og trener navigering igjen.

Dato:
Fredag  21. juni kl 1700 på Nydalshytta til
Søndag 23. juni kl 1730 på Nydalshytta, DNT Oslo og Omegn sin hytte i Lillomarka.

Fredag  28. juni kl 1700 på Nydalshytta til
Søndag 30. juni kl 1730 på Nydalshytta, DNT Oslo og Omegn sin hytte i Lillomarka.

Pris:
Kr 900.- (DNT OO sponsor overnattingen på Nydalshytta)
Ikke medlem DNT Oslo og Omegn: Tillegg kr 150,-. Bli medlem i DNT
 

Sted:
Nydalshytta , DNT Oslo og Omegn sin hytte i Lillomarka.
 

For de som kommer med tog fra Oslo brukes avgangen kl 1542 med ankomst Snippen kl 16.01. De som kjører selv: Senest kl. 1600 (ferdig parkert) ved bommen etter Sinober-barnehagene i Stuaveien, Nittedal, og vi går samlet til Nydalshytta. Adkomst med bil: RV 4 til Kjul. Ta av og følg skil til "P- Lillomarka". Ca 4 min med bil fra du tar av RV 4 til bommen. Det går buss fra Oslo Bussterminal som stopper på Kjul. Vi kan hente med bil på Kjul for transport til bommen for de som kommer med buss.

Fra utfartsparkeringa etter Sinoberbarnehagene i Stuaveien i Nittedal, er det knapt 2,5 km inn på stengt bomvei og drøyt 100 m på sti. Fra Snippen togstasjon (Gjøvikbanen) er det rett under 3 km inn til hytta. Først følger du kjerrevei mot nord under toglinja, gjennom tunnelen, deretter mot sør opp bakken og ta så brått til venstre/mot øst. (Hvis ikke havner du i skiløypa som kan være veldig fuktig). Se ut.no for nærmere info. 


Avreise:
Kurset avsluttes innen kl 17.30 søndag kveld, og toget går 18.29 fra Snippen til Oslo S. Buss går fra Kjul kl. 18.26 med ankomst Oslo Bussterminal kl 19.05.

Kost og losji:
Ta med mat og drikke til middag på fredag og lunsj lørdag, og til frokost og lunsj søndag. Ingredienser til felles middag lørdag kveld informeres senere. Ingredienser kjøpes inn felles, og bæres inn til Nydalshytta på deling. Kostnadene deles likt på alle, og middagen lager vi til i fellesskap. Det er innlagt strøm.

Utstyr:
Ta med lakenpose eller sovepose. Det kreves klær som tåler vær og vind da mesteparten av kurset vil bli holdt utendørs. Godt fottøy som tåler å gå i bløt myr er nødvendig! Viktig også med riktig kart (se rett nedenfor), 360 graders kompass, blyant, viskelær og skriveblokk.
Turkart Oslo Nordmark Sør 1:25000 (kartnummeret er: 2826). Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken. Annet kartmateriale får dere utdelt av kursledere.

Annet:
Trenger du turutstyr kan dette kjøpes i vår Turinformasjon eller i DNT Nettbutikken.

Generell informasjon:
Når du melder deg på dette kurset bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i generelle vilkår fellesturer

Instruktør:
Har du noen sprøsmål kan du gjerne ta kontakt med: Jørn Brynstad, jorn@brynstad.no eller Claudia von Gostomski, cvg@dntoslo.no  

 

SPØR VÅR TURINFORMASJON
Har du spørsmål angående kurset, om kart eller utstyr, anbefaler vi å ta kontakt med vår Turinformasjon
Telefon 22 82 28 22, mandag til fredag mellom kl 08.30 og kl 16.00 eller på e-post: turinfo@dntoslo.no.


BOOKING
For booking, klikk på dato øverst til høyre

Trygg og sikker orientering i Marka (for turledere)

For å fremstå som en trygg turleder er det viktig å være god i bruken av kart og kompass. For å være god i kart og kompass kreves teoretisk forståelse ...

Kontaktinformasjon: