Logo
Til DNT.no forside
Skarvheimen mellom Geiterygghytta, Kongshelleren og Iungsdalshytta

Viktig informasjon om DNT Oslo-turer

DNT Oslo og Omegn tilbyr ulike organiserte turer. Noen av overnattingsturene omfattes av lov om pakkereiser og er dekket av garantiene som gis av Reisegarantifondet. Andre turer er organisert av våre frivillige turledere. I tillegg så tilbyr vi turer i regi av våre betjente hytter. Hva som gjelder kommer frem i turbeskrivelsen for turene.

Publisert: 25. september 2023
Om DNT

Siste redigert 25. januar 2022

Før du bestemmer deg for en tur, anbefaler vi at du tar deg tid til å lese denne informasjonen om DNT-turer i regi av DNT Oslo og Omegn.

1. En tur som passer for deg

Det skal være gøy å være med på fellestur! Skal du og dine turkamerater få maksimalt utbytte av turen, er det viktig at du finner en tur som passer for deg og den formen du er i. Fjellturen kan fort bli ødelagt hvis du ikke er forberedt på tunge bakker, tungt føre og krevende værforhold.  Hvis du er nybegynner, anbefaler vi gjerne en lettere/kortere tur - enkel til middels (blå/grønn). Snakk gjerne med Tursenteret i DNT Oslo og Omegn hvis du er i tvil.

I turbeskrivelsen kan du lese mer om hvem turen passer for og hva som kreves for å delta på turen.

2. Alder

Det er 18-årsgrense på voksenturene i fjellet. Med unntak kan:

  1. På sommerturene i fjellet kan 14-åringer delta i følge med foresatte.
  2. På vinterturene kan 16-åringer delta i følge med foresatte.

Vi viser ellers til egne turer for barn og ungdom på disse sidene:

3. Forberedelser

Hvem har ikke lagt ut på lengre turer for derved å finne ut at formen er for dårlig? Det er lurt å investere i oppbygging av formkurven i god tid før fjellturen. En fjelltur med sekk blir mye hyggeligere når du føler at formen «sitter». Derfor bør alle som deltar på DNT-turer sommer og vinter være vant til å gå med sekk på ryggen. Se DNTs nettsider for gradering av turer der vi forklarer litt mer om vanskelighetssgrad og tyngde på sekken.

På turer med Barnas Turlag er det ofte at turen er målet i seg selv, men det kan likevel være planlagt at man skal kunne gå i rolig tempo en viss tid eller avstand. Barn bør øve seg på å kunne gå så lenge det er lagt opp til for turetappene i turprogrammet.

4. Klær og utstyr

Det er viktig å ha med gode klær og godt utstyr for alle værtyper og føreforhold når du skal til fjells. Klærne bør være funksjonelle og kjennes behagelige for deg å gå med. Med så mange forskjellige stofftyper som finnes på markedet i dag, er det å investere i fjellklær like mye et spørsmål om personlig smak som om hva som er «riktig». Det er viktig å legge mye omtanke i pakkingen. Fjell- og skistøvler er viktig, og husk at de bør være vel inngått før du legger i vei gjennom fjellheimen.

 På DNTs nettsider finner du mer informasjon om pakkelister og utstyr. Se også anbefalinger for utstyr og spesialutstyr i turbeskrivelsen for turen du skal delta på. Sikkerhetsutsyr på DNT-turer vinter i fjellet: alle deltakere skal ha med sovepose, liggeunderlag, vindsekk og spade.

Under hver enkelt turbeskrivelse på internett finner du hvilke detaljerte kart du har bruk for. Kjøp kartene på forhånd, studer dem nøye og bruk dem på turen. Derved lærer du deg stedsnavnene og å lese kart, en kunnskap som kan være både morsom og nyttig på senere turer. Kartene kan du kjøpe i vårt Tursenter.

5. Turleder

DNT-turene ledes av turledere som har solid turerfaring og har gjennomført DNTs turlederkurs eller tilsvarende. Staben av turledere er ikke profesjonelle i den forstand at de har føring av grupper i fjellet som yrke. De går som turleder på dugnadsbasis fordi de har glede av å ferdes i naturen og av å ta med andre på sine opplevelser.

Les mer om å være frivillig i DNT Oslo og omegn. 

På familieturer med Barnas Turlag er det turleders og aktivitetsledernes oppgave å legge til rette for turer og aktivitet. Foresatte har til enhver tid ansvar for sine barn.

6. Sikkerhet

Skulle det skje uhell/ulykker underveis, har turlederne god kjennskap til førstehjelp. Det hjelper hvis den enkelte deltaker også er bevisst sitt ansvar som deltaker. Selv om de fleste turene går langs merkede stier, kan det skje ulykker, og da må gjerne hjelp tilkalles fra nærmeste sted med telefonforbindelse. Det er fremdeles mange steder i Norge som er uten mobiltelefondekning, og det betyr at det kan ta tid før hjelp kan komme fram.

Les om deltakernes ansvar i pkt. 11 i Vilkår ved deltakelse på DNT-turer.

7. Kilometerangivelse på dag-til-dag-programmet

Km-angivelser gitt i dag-til-dag-programmet i fjellet er oppgitt i "ca" antall kilometer. GPS-målinger vil gi forskjellige tall, så noen eksakt distanse blir derfor vanskelig å gi. Ved feil eller større avvik vil det bli gjort justeringer.

8. Hva dekker prisen?

Der hvor ikke annet er oppgitt i turbeskrivelsen dekker turprisen alle utgifter til mat, overnatting, turledelse/aktivitetsledelse og evt. reise i henhold til programmet. 

Se ellers informasjon på hver enkelt tur hva som er inkludert i turpakken.

9. Overnatting/måltider

På de betjente hyttene er det reservert seng på fortrinnsvis 4–6 sengsrom når ikke annet er spesifisert. Deltakere vil dele rom med sine med-deltakere. Overnattingen er i egen lakenpose hvis ikke annet er oppgitt. Dusj er inkludert på de betjente hytter fra DNT Oslo og Omegn. På selvbetjeningshyttene er det booket plass. Turleder fordeler senger. Deltakerne hjelper til med vannhenting, fyring, matlaging, rydding og rengjøring.

10. Alkohol

På turer der deltakerne kan være under 18 år uten følge av foresatte, er det ikke lov til å nyte alkohol.

11. Oppmøte

På din reisebekreftelse (bestillingssammendrag) finner du hvor du skal møte opp. Vi gjør spesielt oppmerksom på at oppgitte tider kan ha blitt endret. Skjer det vesentlige endringer etter at du har mottatt reisebekreftelse, skal du bli informert om dette i e-post. Oppdatert informasjon vil alltid ligge på nettsidene om den bestemte turen, men ser du noe som er feil, setter vi pris på å få tilbakemelding om dette.

Møt opp i god tid før turstart eller meld fra til turleder om du blir forsinket på oppmøtedagen. Turlederen har med deltakerlister og møter på oppmøtestedet med DNT-logo og som oftest rød turlederjakke.

12. Medlemskap

Turene er åpen for alle. Hvis du ikke er medlem av DNT eller en samarbeidende turistforening, betaler du et pristillegg ved påmelding. Hvis du ønsker å tegne medlemskap må dette gjøres før du melder deg på turen.

Bli medlem i DNT.

13. Påmelding 

Påmelding gjøres på DNT Oslo og Omegns nettsider, ved å trykke knappen "Meld deg på!" på den bestemte turen. Under påmelding må du oppgi navn, medlemsnummer, adresse og telefonnummer på de personer som blir påmeldt. Fødselsår må oppgis.

Påmelding er bindende etter våre Vilkår ved deltakelse på DNT-turer når bestilling er gjennomført og bestillingssammendrag er mottatt på e-post. Dersom du ikke mottar e-post, sjekk søppelposten eller ta kontakt med oss.

14. Hunder

Det er ikke tillatt å ta med hunder på DNT-turer i regi av DNT Oslo og Omegn.

(Går du på tur på egenhånd – ikke påmeldt DNT-tur – kan du ta med hund dersom det er tilrettelagt for dette på hyttene du skal benytte. Husk å booke plass på hyttene først og avklar om det er rom ledig til deg og din hund.)

15. Tursenteret

De ansatte i DNT Oslo og Omegn har lang erfaring fra turer i skog og fjell og hjelper deg gjerne med å finne en tur som passer for deg. I vårt Tursenter i Storgata 3 i Oslo kan du kjøpe fjellutstyr, få råd om utstyr og få mer informasjon om fjellturen.

Åpningstider og kontaktinformasjon for Tursenteret.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Se aktivitetskalender
Dølerud, Østmarka
Se aktivitetskalender
Finn deg en hytte i Oslomarka
Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka.  Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka. Kan nås med kano fra Losby.
Finn deg en hytte i Oslomarka
DNT om folkehelse og inkludering
Finse - Aurlandsdalen
DNT om folkehelse og inkludering
DNT Natur og bærekraft
Familie på skitur i finvær
DNT Natur og bærekraft